Biden se je želel zaporni kazni izogniti z dogovorom o priznanju krivde. Foto: Reuters
Biden se je želel zaporni kazni izogniti z dogovorom o priznanju krivde. Foto: Reuters

Hunter Biden je že obtožen davčne utaje in laganja na obrazcu pri nakupu pištole, po Garlandovih besedah pa bo preiskava zajela tudi tekoče zadeve in vse, kar bo odkrila v prihodnje.

Na položaj posebnega tožilca je Garland imenoval zveznega tožilca iz države Delaware Davida Weissa, ki že vodi preiskavo Hunterja Bidna. Garlandova poteza je zato po trditvah nekaterih analitikov predvsem politična, saj republikanci na čelu z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom ministrstvo ostro napadajo zaradi domnevne pristranskosti.

Kritizirajo dejstvo, da je vodilni predsedniški kandidat republikancev Trump deležen zveznih kazenskih ovadb v dveh primerih, Hunter Biden pa je z Weissom dosegel dogovor o priznanju krivde, s katerim bi se izognil zaporni kazni. Omenjeni dogovor sicer ni bil potrjen in Weissova preiskava se je nadaljevala.

"Weiss bo odgovoren za nadaljevanje preiskave Hunterja Bidna, kakor tudi za vse zadeve, ki bodo odkrite med to preiskavo," je sporočilo pravosodno ministrstvo ZDA. Za imenovanje na položaj posebnega tožilca je zaprosil sam Weiss, Garland pa je v svoji izjavi povedal, da se strinja, da je to v javnem interesu. Weissa je na položaj zveznega tožilca v Delawaru leta 2017 imenoval Trump.

Weiss lahko zdaj odkrije morebitna druga kazniva dejanja Hunterja Bidna, pri čemer kongresni republikanci upajo, da bo v preiskavo vpleten tudi predsednik ZDA.

Trije posebni tožilci

Weiss je tretji posebni tožilec, ki ga je imenoval Garland. Novembra lani je za preiskave Trumpa imenoval Jacka Smitha, januarja letos pa Roberta Hura, ki je zadolžen za preiskavo neprimernega ravnanja z zaupnimi dokumenti Joeja Bidna iz časa, ko je bil podpredsednik ZDA.

Medtem ko slednja preiskava še traja, pa je Smith že vložil kazenski ovadbi zoper Trumpa zaradi neustreznega ravnanja z zaupnimi dokumenti in zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020.

Hunterja Bidna bo preiskoval posebni tožilec