Hunter Biden je javno priznal odvisnost od kreka in alkohola, zaradi česar se je tudi zdravil. Na fotografiji ob velikonočni slovesnosti v Beli hiši leta 2022. Foto: Reuters
Hunter Biden je javno priznal odvisnost od kreka in alkohola, zaradi česar se je tudi zdravil. Na fotografiji ob velikonočni slovesnosti v Beli hiši leta 2022. Foto: Reuters

Glede na sodne dokumente je Hunter Biden v letih 2017 in 2018 prejel obdavčljivi dohodek v znesku več kot 1,5 milijona dolarjev, vendar v teh letih ni plačal davka na dohodek v znesku 100.000 dolarjev.

Poleg tega je leta 2018 kupil pištolo in se na formularju ob nakupu zlagal, da ni užival prepovedanih mamil, čeprav je bil odvisen od mamil.

Ameriški državni tožilec v Delawaru David Weiss je na sodišče vložil dokumente, ki kažejo, da je bil dosežen sporazum o priznanju krivde.

Bidnov odvetnik Christopher Clark je sporočil, da so dosegli dogovor, v skladu s katerim bo predsednikov 53-letni sin prestajal dve leti pogojne zaporne kazni in privolil v zdravljenje odvisnosti.

"Kolikor razumem, je petletna preiskava Hunterja končana," je dejal Clark. "Vem, da Hunter verjame, da je pomembno prevzeti odgovornost za te napake, ki jih je naredil v obdobju pretresov in zasvojenosti v svojem življenju. Veseli se nadaljevanja okrevanja in napredovanja," je dodal odvetnik.

Joe, Jill in Hunter Biden na podelitvi diplome Hunterjevi hčerki Maisy. Foto: Reuters
Joe, Jill in Hunter Biden na podelitvi diplome Hunterjevi hčerki Maisy. Foto: Reuters

Bela hiša ni želela komentirati dogovora s tožilstvom. "Predsednik in prva dama imata rada svojega sina in ga podpirata, ko nadaljuje obnovo svojega življenja. Nimamo nadaljnjih komentarjev," je sporočil tiskovni predstavnik Ian Sams.

Prvi obtoženi sin aktualnega predsednika

Ni še jasno, kdaj se bo Hunter Biden zglasil na sodišču, da potrdi dogovor s tožilstvom. Predlagani sporazum o priznanju krivde in pogojni kazni mora potrditi še pristojni sodnik.

BBC poroča, da Bidnu po navedbah pravosodnega ministrstva teoretično še vedno grozi deset let zapora za davčno zlorabo in deset let za nakup orožja.

Hunter Biden je prvi otrok aktualnega predsednika ZDA, ki je bil obtožen, je za Reuters povedal strokovnjak za predsedniško zgodovino Aaron Crawford.

Preiskava se je začela v času Trumpa

53-letni Hunter Biden je bil deležen številnih napadov nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in republikanskih zaveznikov, ki so ga obtoževali številnih nepravilnosti, tudi v povezavi z Ukrajino in Kitajsko.

Predsednikov sin je sicer delal kot lobist, odvetnik, investicijski bankir in umetnik. Javno je tudi priznal zlorabo mamil in boj z odvisnostjo od alkohola in kreka.

Preiskava Hunterja Bidna se je začela v času Trumpa, ki je za preiskavo pooblastil zveznega tožilca iz Delawara Davida Weissa. Njegova preiskava se je osredotočala na morebitne kršitve davčne zakonodaje in zakonov o pranju denarja v tujih poslih, predvsem na Kitajskem, so za Reuters povedali viri. Hunter Biden je sprva zanikal krivdo.

Trump je Hunterju Bidnu večkrat očital nepravilnosti pri poslih v Ukrajini in na Kitajskem. Foto: Reuters
Trump je Hunterju Bidnu večkrat očital nepravilnosti pri poslih v Ukrajini in na Kitajskem. Foto: Reuters

Začetek preiskave je bil po prepričanju demokratov političen, saj je želel Trump prek Hunterja Bidna onemogočiti svojega takratnega najresnejšega protikandidata na predsedniških volitvah 2020. Weiss sicer ni odkril ničesar, kar bi Joeja Bidna vpletlo v sinove posle.

Trump je leta 2017 ob nastopu položaja odpustil vse zvezne tožilce po ZDA. Zdajšnji predsednik Biden je Weissa pustil na položaju, da je lahko dokončal preiskavo njegovega sina brez političnega vpletanja. Weiss se prav tako nikoli ni pritožil nad morebitnim vpletanjem Bele hiše ali pravosodnega ministrstva v preiskavo.

Republikanci nadaljujejo svojo preiskavo

Svojo preiskavo medtem nadaljujejo tudi kongresni republikanci, ki predsednika Joeja Bidna in pravosodnega ministra Merricka Garlanda obtožujejo političnega pregona Trumpa zaradi zaupnih dokumentov, ki jih je ob koncu mandata nepooblaščeno vzel s seboj na Florido.

Vodja republikanskega preiskovalnega odbora James Comer je današnjo odločitev označil za "udarec" in dodal, da bodo nadaljevali preiskavo. Nekdanji predsednik Trump je prav tako izrazil razočaranje: "Vav! Pokvarjeno Bidnovo ministrstvo za pravosodje je pravkar razčistilo na stotine let kazenske odgovornosti, tako da je Hunterju Bidnu dalo zgolj 'prometno kazen'." Naš sistem je pokvarjen!"