Ameriški predsednik Donald Trump ni izključil vojaškega posredovanja v Iranu. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump ni izključil vojaškega posredovanja v Iranu. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer izjavil, da je pripravljen na pogovore s Teheranom, a le pod pogojem, če bo Iran naredil prvi korak. "Če bodo poklicali, smo odprti za pogovore z njimi," je dejal.

ZDA so v sredo kot odgovor na zmanjševanje obveznosti iz jedrskega sporazuma Irana uvedle nove sankcije, ki zadevajo 10 odstotkov celotnega izvoza države. Gre za sankcije na jeklo, železo, aluminij in baker. Mednarodni jedrski sporazum je Iran s šesterico držav podpisal julija 2015. Maja lani so ZDA enostransko odstopile od sporazuma in obnovile sankcije proti Iranu.

Ameriški predsednik je zatrdil, da Washington noče spora s Teheranom, pa čeprav ni izključil možnosti vojaškega spopada: "Želimo, da bi bili močni in veliki, da bi imeli mogočno gospodarstvo." Verjame, da lahko dosežejo dober dogovor, ob tem pa je pristavil, da je njegov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton veliko ostrejši v zunanji politiki od njega in ga mora celo miriti. Kot je povedal, Bolton poziva k napadu na Iran in Venezuelo, a on to preprečuje.

Foto: EPA
Foto: EPA

Iran se ne želi pogovarjati

Iranska revolucionarna garda je danes sporočila, da se ne bo pogovarjala z ZDA o odstopu od jedrskega programa. Ocenili so tudi, da ameriško vojaško posredovanje v Iranu ni verjetno.

Visoki predstavnik Iranske revolucionarne garde Jadolah Džavani je izjavil, da se ne bodo pogovarjali z Američani. Ocenil je, da si Američani tudi ne bodo upali vojaško posredovati proti njim.

Trump bi kazensko preganjal Kerryja

Tiskovni predstavnik Johna Kerryja je demantiral besede Donalda Trumpa. Foto: EPA
Tiskovni predstavnik Johna Kerryja je demantiral besede Donalda Trumpa. Foto: EPA

Je pa Trump pozval h kazenskemu pregonu nekdanjega zunanjega ministra Johna Kerryja, saj se je po odstopu ZDA od mednarodnega jedrskega sporazuma pogovarjal z Iranom. "John Kerry se veliko pogovarja z njimi. On jim pravi, naj ne pokličejo," je dejal Trump. Kerry, ki je bil državni sekretar v času Trumpovega predhodnika Baracka Obame in je skupaj z diplomati drugih svetovnih sil dosegel jedrski sporazum z Iranom, je ob Trumpovem odstopu od sporazuma pred letom dni miril Irance in jih pozival, naj vztrajajo pri sporazumu.

Po Trumpovih besedah gre za kršitev Loganovega zakona iz leta 1799. Ta Američanom, ki niso diplomati, prepoveduje pogajanja z vladami drugih držav. "Iskreno povedano, bi ga morali za to kazensko preganjati," je bil do Kerryja še oster predsednik. Kerryjev tiskovni predstavnik je Trumpove besede označil za teater: "Vse, kar je dejal predsednik Trump, je preprosto napačno. Konec zgodbe."