Bidnu so hitro pomagali spet na noge. Foto: AP
Bidnu so hitro pomagali spet na noge. Foto: AP

Biden je star 80 let, kar pomeni, da je najstarejši aktualni predsednik ZDA v zgodovini. Na podelitvi je stal približno uro in pol in se rokoval z vsakim izmed 921 diplomantov. Ko se je premaknil, pa se je spotaknil in padel. Kot so pojasnili v Beli hiši, je bilo na odru nekaj vreč s peskom, ki so bile krive za njegov padec. Tudi na posnetku z dogodka je videti, da je Biden pokazal na eno izmed dveh vreč, ki so jih uporabili pri podpori njegovemu teleprompterju.

Na noge so mu pomagali pripadnik zračnih sil in dva člana njegove tajne službe. Ko je vstal, se je brez pomoči vrnil na svoj sedež. Biden se pri padcu ni poškodoval, tudi iz Bele hiše so sporočili, da "se počuti dobro".

Ob vrnitvi na svoje letalo se je Biden na široko zasmejal, na vprašanja novinarjev pa ni odgovarjal, poroča BBC.

Dogodek je znova spodbudil Bidnove kritike, da je predsednik prestar za opravljanje tega položaja. Tudi javnomnenjske raziskave kažejo na to, da je večina volivcev zaskrbljena zaradi njegove starosti. Če bi bil izvoljen za drugi predsedniški mandat, bi bil takrat star že 82 let.

Kamere so ga v preteklosti že posnele med padcem s kolesom, spotaknil se je tudi ob hoji na predsedniško letalo.

Ob vrnitvi v Belo hišo je bil nasmejan. Foto: Reuters
Ob vrnitvi v Belo hišo je bil nasmejan. Foto: Reuters

Trump: To ne obeta

Nekdanji predsednik Donald Trump, ki je že napovedal, da se bo leta 2024 potegoval za nov mandat v Beli hiši, je zadnji Bidnov padec komentiral z besedami: "Vsa stvar je nora. Upam, da se ni poškodoval. To ne obeta." Obenem se je spomnil na svoj padec po klančini na vojaški akademiji West Point leta 2020. Trump je sicer star 76 let.

Na padec se je odzval še en republikanski kandidat za vselitev v Belo hišo, guverner Floride Ron DeSantis, ki je na shodu v New Hampshiru dejal: "Joeju Bidnu želimo hitro okrevanje po morebitnih poškodbah, ki jih je utrpel. A obenem želimo tudi ZDA, da hitro okrevajo po poškodbah, ki so jih dobile zaradi Joeja Bidna in njegove politike."

Bidnov zdravnik Kevin O'Connor je sicer že večkrat zagotovil, da je predsednik zdrav in primeren za opravljanje svoje službe.