Joe Biden je videonagovor objavil na Twitterju in spletni strani svoje kampanje. Foto: Reuters
Joe Biden je videonagovor objavil na Twitterju in spletni strani svoje kampanje. Foto: Reuters

Biden je kandidaturo v triminutnem videoposnetku napovedal štiri leta po napovedi prve predsedniške kandidature. Na predsedniških volitvah leta 2020 je nato premagal republikanca in dotedanjega predsednika Donalda Trumpa, s katerim bi se lahko prihodnje leto znova pomerila.

Kmalu po objavi nagovora sta Biden in 58-letna Kamala Harris – prva podpredsednica ZDA, ki je hkrati tudi prva temnopolta oseba in oseba azijskega izvora na tem položaju – začela uradni postopek za kandidaturo, ko sta zvezni volilni komisiji prijavila svoji volilni kampanji, poroča BBC.

Kamala Harris in Joe Biden sta zvezni komisiji prijavila volilni kampanji. Foto: Reuters
Kamala Harris in Joe Biden sta zvezni komisiji prijavila volilni kampanji. Foto: Reuters

"Vsaka generacija ima trenutek, ko se mora aktivno zavzeti za demokracijo, za svoje temeljne svoboščine. Verjamem, da je to naš trenutek. Zato se potegujem za ponovno izvolitev za predsednika ZDA. Pridružite se nam. Dokončajmo delo," je 46. predsednik ZDA zapisal na Twitterju.

V nagovoru je kot najpomembnejša vprašanja volitev leta 2024 poudaril pravico do splava, obrambo demokracije, volilno pravico in socialno varnost. Volivci se bodo morali odločiti, ali bodo naslednji generaciji pustili "več ali manj svobode" in "več ali manj pravic".

Geslo njegove kampanje leta 2020 je bilo "bitka za dušo" ameriškega naroda, slogan nove kampanje pa je "dokončajmo delo".

Pomisleki glede starosti

Biden sicer lahko pričakuje, da se bodo volivci osredotočali na njegovo starost. Demokratski veteran, ki je bil že leta 2020 z 78 leti najstarejši predsednik ZDA, bi bil namreč do konca drugega mandata star 86 let.

Čeprav so februarja letos na zdravniškem pregledu ugotovili, da je sposoben za opravljanje predsedniških dolžnosti, mnogi, tudi v njegovi volilni bazi, menijo, da je prestar, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pretekli konec tedna objavljena anketa NBC News je pokazala, da kar 70 odstotkov Američanov in nekaj več kot polovica demokratov meni, da ne bi smel ponovno kandidirati. Med njimi jih je bilo 69 odstotkov bolj ali manj zaskrbljenih prav zaradi njegove starosti.

Biden bi bil ob koncu morebitnega naslednjega mandata star 86 let. Foto: Reuters
Biden bi bil ob koncu morebitnega naslednjega mandata star 86 let. Foto: Reuters

Podpora demokratske stranke

Biden na pomisleke odgovarja, naj se volivci osredotočijo na njegove politične zmage doma in na vzpostavitev zahodnega zavezništva za pomoč Ukrajini pri obrambi pred rusko invazijo.

Kot piše STA, se Biden po dveh letih mandata in uspehu demokratov na lanskih vmesnih volitvah v demokratski stranki verjetno ne bo soočil s pomembnejšimi tekmeci. Na primarnih volitvah tudi še nikoli ni bil poražen noben aktualni predsednik.

V naslednjem letu in pol bo Biden užival vse prednosti, ki jih prinaša položaj predsednika, saj ga podpira enotna stranka, medtem ko republikanci šele začenjajo težavno sezono primarnih volitev.

Republikanci: Biden je brez stika z realnostjo

Republikanska stranka je Bidna po vložitvi kandidature obtožila, da je "brez stika z realnostjo". Pri tem so posvarili, da bi izvolitev Bidna pomenila visoko inflacijo, naraščanje kriminala in poslabšanje položaja za ameriške družine.

Na volitvah bi se lahko Biden znova pomeril z Donaldom Trumpom. Foto: Reuters
Na volitvah bi se lahko Biden znova pomeril z Donaldom Trumpom. Foto: Reuters

"Biden je tako brez stika z realnostjo, da po ustvarjanju krize za krizo meni, da si zasluži še štiri leta," je dejala vodja republikanskega nacionalnega odbora Ronna McDaniel.

Javnomnenjske ankete med republikanskimi kandidati največ možnosti na volitvah trenutno napovedujejo nekdanjemu predsedniku Trumpu, ki je že napovedal kandidaturo, trenutno pa se sooča s sodnimi procesi.

Biden imenoval prve člane ekipe

Biden je danes tudi že sporočil, da bo njegovo volilno kampanjo vodila visoka svetovalka v Beli hiši Julie Chavez Rodriguez, dolgoletna latinskoameriška demokratska uradnica, ki je sodelovala z nekdanjim predsednikom ZDA Barackom Obamo in podpredsednico Harris. Njen namestnik je Quentin Fulks, ki je lani vodil kampanjo senatorja Georgie Raphaela Warnocka.

Biden po poročanju Reutersa z njenim imenovanjem cilja predvsem na simpatije latinskoameriške populacije v ZDA, ki so ga na zadnjih volitvah večinsko podprli.

Tokratna kampanja bo za Bidna sicer precej drugačna, ker je zaradi pandemije covid-19 za volitve leta 2020 večino kampanje opravil iz svojega doma v Delawaru, tokrat pa bo obiskoval velike dogodke po državi. Glavne demokratske donatorje je konec tedna že povabil na srečanje v Washington.

Biden napovedal kandidaturo za volitve leta 2024