Število okužb narašča predvsem v državah na jugu in zahodu ZDA. Foto: EPA
Število okužb narašča predvsem v državah na jugu in zahodu ZDA. Foto: EPA

Novi koronavirus se hitro širi tudi v prestolnici Washington, kjer je županja Muriel Bowser v ponedeljek poostrila ukrepe in odredila obvezno nošenje zaščitnih mask. Prebivalci si jih morajo nadeti takoj, ko zapustijo svoje domove.

Zveznim državam, v katerih so zaščitne maske obvezne, so se v zadnjih dneh pridružile tudi Indiana, Minnesota in Ohio. Vprašanje nošenja mask, ki ga kot ukrep za omejevanje prenosa okužb podpirajo strokovnjaki za javno zdravje, je v ZDA postalo politično vprašanje.

Število okuženih se ne zmanjšuje

Sorodna novica Trump po novem za maske: "Postalo bo še slabše, preden bo bolje."

Samo v sredo so v ZDA potrdili 63.967 novih primerov okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 je v zadnjem dnevu umrlo 1.059 okuženih, od začetka epidemije 142.942.

Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa se je do zdaj v ZDA okužilo 3,95 milijona ljudi. Po številu okužb je Kalifornija prehitela New York. V Kaliforniji so v sredo potrdili rekordnih 12.807 novih primerov okužbe. Od začetka pandemije se je v tej zvezni državi z novim koronavirusom okužilo več kot 413.000 ljudi, je sporočil kalifornijski guverner Gavin Newsom.

Več kot štiri milijone okužb v Latinski Ameriki

Latinska Amerika je v pandemiji covida-19 ena najhuje prizadetih regij, kjer so do zdaj potrdili 4.040.925 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 172.886 bolnikov. Od tega so samo v Braziliji potrdili 2,2 milijona okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 82.771 ljudi, s čimer se država uvršča na drugo mesto, takoj za ZDA.

Med prvimi desetimi državami po številu okužb so še Peru, Mehika in Čile, kjer so v vsaki od teh državi potrdili že več kot 300.000 okužb z novim koronavirusom. Mehika je v nedeljo po številu smrti za covidom-19 prehitela Italijo in se uvrstila za ZDA, Brazilijo in Združenim kraljestvom.

Nov rekord okužb v Braziliji

V Braziliji so pred tem največ novih dnevnih okužb potrdili 19. junija, in sicer 54.771. Foto: Reuters
V Braziliji so pred tem največ novih dnevnih okužb potrdili 19. junija, in sicer 54.771. Foto: Reuters

Da epidemija še zdaleč ni pod nadzorom v Braziliji, potrjujejo tudi številke. Brazilsko ministrstvo za zdravje je potrdilo kar 67.860 novih okužb in 1284 umrlih za covidom-19. Število okuženih bi bilo lahko še višje, saj v državi opravijo zelo malo testov, poleg tega pa še vedno niso vzpostavili uspešne strategije za boj proti epidemiji.

Predsednik Bolsonaro še vedno pozitiven

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je od 7. julija v karanteni, ker so pri njem prav tako potrdili okužbo z novim koronavirusom, se spopada s kritikami, da je v preteklosti podcenjeval virus ter nasprotoval ukrepom za zajezitev okužbe, ki so jih uvedle posamezne brazilske zvezne države in lokalne oblasti.

Iz urada brazilskega predsednika so ob tem v sredo sporočili, da je bil zadnji test na okužbo pri Bolsonaru prav tako pozitiven, zaradi česar predsednik ostaja v karanteni in je odpovedal vsa načrtovana potovanja v bližnji prihodnosti.