Konservativni prizivni sodnik Brett Kavanaugh bo na mestu vrhovnega sodnika ob senatni potrditvi zamenjal 81-letnega Anthnoya Kennedyja, ki se bo po 30 letih upokojil. Foto: Reuters
Konservativni prizivni sodnik Brett Kavanaugh bo na mestu vrhovnega sodnika ob senatni potrditvi zamenjal 81-letnega Anthnoya Kennedyja, ki se bo po 30 letih upokojil. Foto: Reuters
Vrhovno sodišče
Pred vrhovnim sodiščem v Washingtonu zaradi Kavanaugha že več dni potekajo protesti. Foto: Reuters
Kavanaugh stopil pred ameriško javnost

Kavanaugh je odločno zanikal očitke o spolnih napadih. "Nikoli nisem nikogar spolno nadlegoval, ne v srednji šoli ne pozneje. Z ženskami sem vedno ravnal častno in spoštljivo. Ne bom dovolil, da bodo lažne obtožbe prekinile postopek mojega imenovanja," je dejal.

Christine Blasey Ford ga obtožuje, da jo je Kavanaugh na neki srednješolski zabavi skušal sleči, jo vrgel na posteljo in ji pokril usta. Takrat je bila stara 15 let, on pa 17. V nedeljo pa se je javila še ena domnevna žrtev, Kavanaughova sošolka z univerze Yale Deborah Ramirez, ki je medijem dejala, da se je Kavanaugh na neki zabavi pred njo razgalil.

"To ne sodi k Brettu"
Ob Kavanaughu je pred televizijsko kamero sedla tudi njegova žena Ashley, ki je dejala, je težko verjeti očitkom na račun njenega soproga. Dodala je, da ga pozna že 17 let in da je "dostojen, prijazen in dober. "Poznam njegovo srce. To ne sodi k Brettu," je zatrdila. Kavanaugh je še izjavil, da se "veseli poštenega postopka, med katerim bo lahko zagovarjal svojo integriteto in dolgoletno spoštovanje enakosti in dostojanstva za ženske". Dodal je, da "ne izključuje možnosti", da je bila Fordova kdaj v preteklosti žrtev spolne zlorabe, a da sam ni zlorabil nikogar. "Sam sem tudi po odhodu iz srednje šole še dolgo ohranil nedolžnost," je še pribil.

Po poročanju Guardiana naj bi se v kratkem z obtožbami o spolnem nadlegovanju Kavanaugha oglasila še tretja ženska, ki naj bi tudi prosila, če jo lahko v četrtek zaslišijo pred senatom. Tam se bo pojavila tudi Fordova.

Trump: "Uničiti skušate čudovitega moža"
Kavanaugha je za vrhovnega sodnika predlagal ameriški predsednik Donald Trump, ki ga kljub obtožbam še naprej podpira. Demokrate je obtožil, da skušajo "uničiti čudovitega moža". Trump je prepričan, da gre za politične izmišljotine za uničenje nominacije, ženskam, ki moške obtožujejo spolnih napadov, pa ne verjame.

Vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja želi, da bi senat o Kavanaughovi potrditvi za vrhovnega sodnika glasoval do 1. oktobra, ko se začne zasedanje vrhovnega sodišča. Trdi, da se mudi, ker je sodišče trenutno razdeljeno na štiri konservativne in štiri liberalne člane. Pred potrditvijo Trumpovega kandidata na prazno mesto v ameriškem vrhovnem sodišču ga mora najprej potrditi poseben 21-članski senatni odbor, šele nato pa celoten senat.

Imenovanja v devetčlansko vrhovno sodišče ZDA so pomembna, saj lahko vrhovni sodniki na položaju ostanejo do svoje smrti. Vrhovno sodišče odloča o številnih spornih vprašanjih, kot so pravica do splava, nadzor nad orožjem in smrtna kazen.

Kavanaugh stopil pred ameriško javnost