Kavanaugh bi kot vrhovni sodnik pomenil dodaten premik vrhovnega sodišča v desno za več let, morda desetletij. Foto: Reuters
Kavanaugh bi kot vrhovni sodnik pomenil dodaten premik vrhovnega sodišča v desno za več let, morda desetletij. Foto: Reuters

Danes 51 let stara univerzitetna profesorica iz Kalifornije Christine Blasey Ford, trdi, da jo je Kavanaugh v 80. letih prejšnjega stoletja, ko sta bila oba še srednješolca, pijan napadel, otipaval in davil, poroča BBC.

Brett Kavanaugh, ki ga za položaj predlaga ameriški predsednik Donald Trump, pa navedbe o spolnem napadu, ki naj bi se zgodil leta 1982 v Marylandu, vztrajno zanika. Še več, 53-letnik celo trdi, da Christine Blasey Ford sploh ne pozna.

Demokrati obtožbam domnevne žrtve verjamejo, republikanci pa nasprotno trdijo, da gre le za taktiko oviranja potrditve njihovega kandidata, s katerim bi se odločitve vrhovnega sodišča usmerile nekoliko v desno.

Preloženo glasovanje o potrditvi sodnika
Republikansko vodstvo senatnega odbora za pravosodje je zaradi obtožb o spolnem napadu preložilo glasovanje o potrditvi Kavanaughove kandidature, ki je bilo sprva predvideno za četrtek, da bi Fordovi omogočilo pričanje pred senatom, pred katerim bo v omenjeni zadevi zaslišan tudi Kavanaugh. Vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja želi, da bi senat o Kavanaughovi potrditvi glasoval do 1. oktobra, ko se začne zasedanje vrhovnega sodišča. Trdi, da se mudi, ker je sodišče trenutno razdeljeno na štiri konservativne in štiri liberalne člane.

Imenovanja v devetčlansko vrhovno sodišče ZDA so pomembna, saj lahko vrhovni sodniki na položaju ostanejo do svoje smrti. Vrhovno sodišče odloča o številnih spornih vprašanjih, kot so pravica do splava, nadzor nad orožjem in smrtna kazen. Kavanaugh bi, če bo imenovan, v sestavi vrhovnega sodišča nasledil 81-letnega Anthonyja Kennedyja, ki se je po 30 letih upokojil. Kennedy je na vrhovnem sodišču z devetimi člani občasno igral vlogo jezička na tehtnici in prestopal k liberalni manjšini sodišča. Kavanaugh tega po napovedih poznavalcev več ne bo počel in vrhovno sodišče bo ameriško družbo v prihodnjih letih in morda celo desetletjih, funkcijo bi namreč zasedel kot relativno mlad, zanesljivo premaknilo v desno.