Kljub napotkom, naj se Kalifornijci držijo omejevanja socialnih stikov, so nekatere plaže še vedno natrpane. Foto: Reuters
Kljub napotkom, naj se Kalifornijci držijo omejevanja socialnih stikov, so nekatere plaže še vedno natrpane. Foto: Reuters

Losangeleški župan Eric Garcetti je to sporočil le nekaj ur po tem, ko je losangeleško okrožje poročalo o največjem dnevnem porastu primerov.

Do zdaj so zaradi pomanjkanja testov te lahko dobili le krizni delavci in tisti s simptomi.

Garcetti je pozval vse prebivalce štirimilijonskega velemesta, naj se testirajo. Los Angeles je prvo večje mesto v ZDA, ki ponuja brezplačno testiranje.

Testiranje v Los Angelesu. Foto: Reuters
Testiranje v Los Angelesu. Foto: Reuters

Kalifornija se sicer pripravlja, da bo zaradi pandemije ta konec tedna zaprla vse plaže in parke po državi. Nekatere plaže so sicer že zdaj zaprte, druge pa so ostale odprte z ukrepi vzdrževanja medsebojne razdalje.

A zaradi nedavnih fotografij natrpanih plaž je kalifornijski guverner Gavin Newsom prebivalce opozoril, da njihovo početje ogroža več tednov prizadevanj, da bi zajezili širjenje virusa.

Iz Kalifornije poročajo o več kot 48.000 primerih okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 1900 ljudi. Skoraj polovico vseh primerov so zaznali v losangeleškem okrožju.

Pozivi k odpravi davka na marihuano

Iz Los Angelesa danes še poročajo, da je v zveznem zaporu Terminal Island polovica od 1055 zapornikov okužena z novim koronavirusom, dva pa sta umrla. Večina zapornikov naj bi bila sicer asimptomatična.

Poslikan zid v Shiprocku v Novi Mehiki, v rezervatu plemena Navajo. Foto: Reuters
Poslikan zid v Shiprocku v Novi Mehiki, v rezervatu plemena Navajo. Foto: Reuters

Različne skupine in celo cerkvene organizacije pa pozivajo guvernerja Newsoma, naj začasno odpravi visok davek na prodajo marihuane. V Kaliforniji je marihuana legalizirana od leta 2018, država pa pobira 50-odstotni davek na prodajo.

Zaradi novega koronavirusa je prizadeta tudi ta industrija in narašča bojazen, da se bo prodaja zaradi visokih davkov in krize znova preselila na nezakoniti črni trg.

30 milijonov ljudi ostalo brez službe

V zadnjem mesecu in pol je več kot 30 milijonov Američanov vložilo zahtevke za nadomestilo za brezposelnost. Samo prejšnji teden so prešteli 3,8 milijona novih zahtevkov.

Število zahtevkov za nadomestila se povečuje od sredine marca, ko so zvezne države začele sprejemati ukrepe za zajezitev pandemije. Ti so v veliki meri ustavili gospodarsko dejavnost čez lužo.

Poročilo je ministrstvo za delo objavilo dan po tem, ko je ministrstvo za trgovino sporočilo, da se je ameriški bruto domači proizvod (BDP) v prvem četrtletju skrčil za 4,8 odstotka.

Sorodna novica Trump: "Kitajska bo naredila vse, da bi izgubil te volitve"

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) medtem v sredo ni posegala v ključno obrestno mero, ki ostaja na ravni med 0,0 in 0,25 odstotka. Opozorila pa je, da bo kriza z novim koronavirusom močno vplivala na gospodarsko dejavnost, zaposlenost in inflacijo ter da predstavlja "znatno tveganje" za gospodarske obete na srednji rok.

Število žrtev naraslo na 61.288

V ZDA so do srede zvečer potrdili 1,04 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je že 61.288 ljudi.

Predsednik Donald Trump je naznanil, da bo prihodnji teden obiskal Arizono, kar bo njegova prva pot po mesecu dni. Trump je tudi napovedal, da bo imel kmalu znova velika predvolilna zborovanja, kjer bodo lahko ljudje sedeli drug ob drugem.

Razmere po ZDA se glede naraščanja okužb in števila mrtvih še ne izboljšujejo, vendar pa se po posameznih zveznih državah že odpravljajo ukrepi omejevanja socialnih stikov. V Wyomingu bodo tako v petek odprli vrtce, telovadnice, frizerske salone in druge storitve.

Med pripadniki plemena Navajo je okuženih 1873, umrlo jih je 60. Foto: Reuters
Med pripadniki plemena Navajo je okuženih 1873, umrlo jih je 60. Foto: Reuters

Indijansko pleme Navajo je sicer medtem svojim pripadnikom za konec tedna prepovedalo zapustiti domove oz. rezervat, ki leži na 70.000 kvadratnih kilometrih med Arizono, Utahom in Novo Mehiko. Med Navaji je 1873 okuženih z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa jih je umrlo 60.

New York s sistemom za sledenje okuženih

Zvezna država New York, kjer je skoraj 300.000 okuženih in 23.477 mrtvih, že pošilja višek medicinskih respiratorjev drugim zveznim državam, zapirajo se zasilne poljske bolnišnice, vojaška ladja bolnišnica Comfort pa ni več potrebna in bo kmalu zapustila pristan.

V mestu New York, kjer so našteli 165.000 okuženih in 18.000 mrtvih, je medtem ogorčenje sprožila novica o policijskem posredovanju v Brooklynu, kjer so se nalagala trupla umrlih pred pogrebnim zavodom v prikolice delitvenih tovornjakov. Našli so 60 trupel, ki so že razpadala in opozarjala sosede nase s smradom.

V mestu New York so našteli 165.000 okuženih in 18.000 mrtvih. Foto: Reuters
V mestu New York so našteli 165.000 okuženih in 18.000 mrtvih. Foto: Reuters

Medtem ko guvernerji nekaterih drugih zveznih držav počasi odpirajo svoje gospodarske dejavnosti in ukinjajo navodila prebivalstvu, naj ostane doma, pa je newyorški guverner Andew Cuomo ponovil, da bo njegovo navodilo, da "ima New York odmor", ostalo v veljavi do 15. maja. Do konca tega tedna se bo odločil, ali bo dovolil ponovno odprtje šol.

Medtem pa je milijarder, nekdanji newyorški župan in nesojeni predsedniški kandidat, Michael Bloomberg prevzel vodstvo pri razvoju sistema identifikacije, izolacije in sledenja okužbam. Z Univerzo Johnsa Hopkinsa iščejo "sledilce", ki bodo opravljali to delo, Cuomo pa je dejal, da jih bodo potrebovali od 6400 do 17.000. Pri tem bo New York sodeloval z zveznima državama New Jersey in Connecticut.