Kevin McCarthy. Foto: Reuters
Kevin McCarthy. Foto: Reuters

"Naročam našemu odboru predstavniškega doma, naj začne uradno preiskavo za ustavno obtožbo predsednika Bidna," je dejal McCarthy in zatrdil, da je predsednik lagal Američanom o poslih svojega sina Hunterja.

"Republikanci v predstavniškem domu so odkrili resne obtožbe glede ravnanja predsednika Bidna. Te kažejo na kulturo korupcije," je še dodal.

Posli Bidnovega 53-letnega sina Hunterja v Ukrajini in na Kitajskem v času, ko je bil njegov oče podpredsednik pod predsednikom Barackom Obamo, so nenehna tarča republikancev.

Hunterja Bidna na zvezni ravni preiskujejo zaradi morebitne utaje davkov, do konca tega meseca pa naj bi bil obtožen tudi zaradi kršitve zakona o strelnem orožju. Vendar pa do zdaj ni bil obtožen kaznivih dejanj, povezanih z njegovimi posli v tujini.

McCarthy, ki je bil prisiljen skleniti kompromis s skrajno desnim delom republikanske stranke, da bi postal predsednik predstavniškega doma, je bil že več mesecev pod njihovim pritiskom, da sproži preiskavo za ustavno obtožbo proti 80-letnemu Bidnu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Republikanci sicer predsednika preiskujejo, odkar so januarja prevzeli nadzor nad predstavniškim domom. Na več zaslišanjih pa ni bil predstavljen noben konkreten dokaz o Bidnovem spornem ali nepravilnem ravnanju, poroča BBC.

So pa zaslišanja dodatno osvetlila poslovanje predsednikovega sina, ki ga republikanci označujejo za vprašljivega, ter predsednikovo poznavanje sinovih dejavnosti.

Bela hiša: Gre za skrajno politiko

Bela hiša je potezo McCarthyja že obsodila in jo označila za "skrajno politiko v najhujši obliki". "Republikanci v predstavniškem domu predsednika preiskujejo že devet mesecev in niso našli nobenih dokazov o nepravilnostih," je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Ian Sams.

Načrt za začetek uradne preiskave je naletel na nasprotovanje tudi med nekaterimi republikanskimi poslanci, ki opozarjajo, da dokazi, ki bi Bidna povezovali s kakršnimi koli kršitvami, ne obstajajo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Uradna preiskava bo kongresnim preiskovalcem omogočila večja pooblastila za preiskavo predsednika, vključno z zahtevami za dokumente in pričevanja, ki jih je na sodišču lažje uveljaviti.

Ustava ZDA omogoča impeachment oziroma postopek za ustavno obtožbo proti predsedniku zaradi "izdaje, korupcije ali drugih težjih kaznivih dejanj ali prestopkov". Postopek se začne, ko večina članov predstavniškega doma potrdi posamezne točke oziroma člene obtožnice. Proces gre nato v senat, kjer pa je za odstavitev predsednika potrebna dvotretjinska večina.

BBC piše, da bi McCarthyjeva odločitev za sprožitev uradne preiskave lahko bila poskus pridobiti podporo skrajno desnih republikancev pred sprejemi več predlogov zakonov o porabi.