Jamie Raskin vodi proces predstavniškega doma kongresa proti Trumpu. Foto: Reuters
Jamie Raskin vodi proces predstavniškega doma kongresa proti Trumpu. Foto: Reuters

Demokratski tožniki so ob začetku prikazali dokumentarni film s prikazom posnetkov napada na kongres 6. januarja in Trumpove izjave, ki so mu botrovale. Predstavnik Marylanda in vodja tožilske ekipe predstavniškega doma Jamie Raskin je poudaril, da če Trumpa oprostijo, "tvegajo, da 6. januar postane naša prihodnost".

Predstavniški dom kongresa v procesu ustavne obtožbe v pravnem smislu nastopa v vlogi velike porote in tožilstva. Sojenje poteka v senatu, kjer imajo senatorji vlogo porote in sodnika. Edina predvidena sankcija je odstranitev s položaja, kar se Trumpu ne more več zgoditi. V primeru obsodbe pa lahko senat nato glasuje še o dosmrtni prepovedi opravljanja javnih funkcij.

Predstavniški dom razpravlja o ustavni obtožbi Trumpa

Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Andrej Stopar, so zagovorniki ustavne obtožbe prepričani, da je dokazno gradivo proti Donaldu Trumpu več kot prepričljivo. Trumpova odvetnika David Schoen in Bruce Castor pa vztrajata, da proces ni ustaven, ker sodijo nekdanjemu predsedniku, ki ni nikogar ščuval k uporu, ampak zgolj izražal svoje mnenje v skladu s prvim ustavnim določilom.

V ponedeljek sta vodilna v senatu dorekla pravila sojenja. "Vsaka stran bo imela dovolj časa za predstavitev svojih argumentov, 16 ur v dveh dneh. Če se upravitelji procesa ali svetovalci nekdanjega predsednika odločijo za vabila pričam, bo senat o tem glasoval", pravi vodja večine Chuck Schumer. Danes bodo na vrsti uvodne besede in štiriurna razprava o ustavnosti procesa. Zadovoljstvo z dogovorom pa izraža tudi vodja manjšine Mitch McConnell: "Senatorji kot porotniki bodo imeli dovolj časa, da se poglobijo v primer in argumente obeh strani."

Ni veliko možnosti, da bi se demokratom pridružilo 17 republikancev

Trumpovi nasprotniki zahtevajo njegovo obsodbo v postopku ustavne obtožbe. Foto: Reuters
Trumpovi nasprotniki zahtevajo njegovo obsodbo v postopku ustavne obtožbe. Foto: Reuters

Za obsodbo v ustavni obtožbi je potrebna dvotretjinska večina oz. najmanj 67 senatorskih glasov. To pomeni, da bi se moralo demokratom pridružiti še 17 republikancev, a naj bi jih za zdaj to namero izrazilo le pet, zato ni verjetno, da bo Trump na koncu obsojen. V primeru obsodbe v ustavni obtožbi bi senat glasoval še o prepovedi Trumpovih političnih kandidatur v prihodnje, za kar pa je potrebna navadna večina senata.

Čeprav ABC-jeva anketa kaže, da 56 odstotkov Američanov podpira Trumpovo obsodbo, je zaskrbljenost v javnosti očitna, je še poročal Stopar. "Zelo me skrbi smer, v katero gre ta država. Če bo šla dlje v tej smeri, se bo končalo z drugo državljansko vojno," meni trgovec z orožjem Scott Pickett iz Zahodne Virginije. Eden od neimenovanih kupcev pa se sprašuje podobno kot večina republikanskih senatorjev in kongresnikov: "Zelo slabo. Saj ni več predsednik, zakaj bi ga ustavno obtoževali. Pri ustavni obtožbi gre za odvzem mandata, ampak saj ni več na položaju."

Raffensperger za uvedbo preiskave Trumpovih potez

Medtem je državni sekretar ameriške zvezne države Georgia Brad Raffensperger napovedal uvedbo preiskave Trumpovih poskusov, da spremeni izid novembrskih predsedniških volitev v tej zvezni državi. Trump in njegovi podporniki so po volitvah močno pritiskali na republikanskega sekretarja, naj spremeni izid v Trumpovo zmago, kar je zavrnil. V javnost je prišel telefonski pogovor Trumpa z Raffenspergerjem in republikanskim pravnikom, med katerim je Trump pritiskal na oba, naj mu nekje najdeta dovolj glasov za zmago v Georgii.

Nekdanja veleposlanica v ZDA v igri za senatorko v Alabami

Dolgoletni republikanski senator iz Alabame Richard Shelby je v ponedeljek napovedal, da se leta 2022 ne bo potegoval za nov mandat. Republikanci, ki imajo večino v tej zvezni državi, so že začeli iskati možnega naslednika. Med imeni, ki se omenjajo, je tudi nekdanja veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda Blanchard.