Trumpovi odvetniki. Foto: AP
Trumpovi odvetniki. Foto: AP

Odvetniki so najprej poudarili, da je nadaljevanje postopka v nasprotju z ustavo, ker Trump ni več na položaju predsednika, nato pa so začeli prikazovati posnetke izjav demokratskih politikov, ki pozivajo k boju.

Trumpovi odvetniki so demokratske upravitelje ustavne obtožbe, ki so tri dni predstavljali dokazno gradivo proti Trumpu in v četrtek zvečer pozvali k njegovi obsodbi, danes obtožili prirejanja dokazov.

Objavili naj bi namreč le dele posnetkov Trumpovih govorov. Enako so sicer Trumpovi odvetniki storili z izjavami demokratov in dodali, da tako kot ni nič narobe z demokratskimi izjavami, ni nič narobe s Trumpovimi.

Trump je že pred lanskimi novembrskimi volitvami trdil, da lahko izgubi le s prevaro. Po porazu proti demokratu Joeju Bidnu je še naprej trdil, da so bile volitve prevara.

Trump pravi, da gre pri novi ustavni obtožbi za politično gonjo. Foto: Reuters
Trump pravi, da gre pri novi ustavni obtožbi za politično gonjo. Foto: Reuters

Odvetnik Bruce Castor je najprej prikazal posnetke potrjevanja izida predsedniških volitev 2016, ki ga je vodil takratni podpredsednik ZDA Biden. Biden je gladko zavračal vse ugovore demokratov iz predstavniškega doma.

Pred štirimi leti je sicer Hillary Clinton po volitvah takoj poklicala Trumpa in mu čestitala za zmago. Pozneje je opozarjala, da je zmagal s pomočjo Rusije in FBI-ja, vendar ni pozivala k boju za spremembo izida.

Odvetniki so po le nekaj urah predstavljanja argumentov obrambe sklenili svoj primer, kar pomeni, da bo senat o sodbi Trumpu glasoval že v soboto okrog 21. ure po srednjeevropskem času.

Večina republikancev proti obsodbi

Večina republikancev v senatu je odločena glasovati proti obsodbi, za katero sta potrebni dve tretjini glasov v 100-članskem senatu. Za obsodbo bi se moralo demokratom pridružiti 17 republikancev, vse pa kaže, da lahko računajo na morda največ šest glasov.

Trumpovi odvetniki morajo republikancem zagotoviti dovolj pravnega kritja za glasovanje proti obsodbi človeka, ki obvladuje veliko večino republikanskih volivcev. Ponujajo argument o neustavnosti ustavne obtožbe nekdanjega predsednika, čeprav je bila ta potrjena, ko je bil Trump še na položaju.

V teh dneh so na predstavitvi dokazov prikazali tudi še nevidene posnetke iz vdora v kongres. Foto: Reuters
V teh dneh so na predstavitvi dokazov prikazali tudi še nevidene posnetke iz vdora v kongres. Foto: Reuters

Ponujajo tudi argument, da je Trump z zavračanjem izida volitev le izkoriščal svojo ustavno pravico do svobode izražanja in da ni nikoli spodbujal podpornikov k napadu na kongres.

Odvetniki so Trumpove podpornike, ki so bili prepričani, da delajo po nalogu predsednika in so verjeli, da lahko ustavijo formalno potrditev izida volitev, ker so to slišali od Trumpa, "razveselili" z ostro obsodbo in zahtevo, naj se jih kaznuje. Trdijo, da Trump ni imel nič pri tem.

"Ta vstaja za Trumpa ni padla z jasnega neba. To ni prvič, da je Trump podžgal drhal," pa je dejal upravitelj ustavne obtožbe, demokrat iz Marylanda Jamie Raskin. Ted Lieu iz Kalifornije je senatorje ob tem še posvaril, da bo Trump, če ne bo posledic, znova izvedel kaj podobnega.

"Ni me strah, da znova kandidira in zmaga na volitvah. Strah me je, da volitve izgubi," je dejal Lieu. Senatorji lahko po obsodbi Trumpu prepovejo opravljanje javnih funkcij, za kar je potrebna navadna večina 51 senatorjev.

Za ta namen že pripravljajo posebno resolucijo o izreku ukora s prepovedjo, vendar za zdaj ni zanesljivo, da bodo o tem tudi glasovali.