Protestniki so blokirali tudi železniške povezave. Foto: Reuters
Protestniki so blokirali tudi železniške povezave. Foto: Reuters

Boluarte je v nedeljo napovedala, da bo parlamentu predstavila predlog zakona, s katerim naj bi nove volitve izvedli dve leti prej, kot je predvideno. S tem je skušala zmanjšati napetosti v državi, vendar njene izjave niso imele večjega učinka.

Parlament je predlog predčasnih volitev v petek zavrnil. Za sprejetje je bilo namreč potrebnih 87 glasov, a je za razpis predčasnih volitev glasovalo le 49 poslancev.

Protesti po državi so se medtem nadaljevali. V spopadih med protestniki policijo v okrožju Pichanaki v regiji Junin sta umrla dva človeka, 52 ljudi pa je bilo ranjenih, od tega 43 protestnikov in devet policistov. Skupno je bilo po navedbah urada varuha človekovih pravic med protesti po državi ranjenih že 518 ljudi, med njimi 268 policistov. Skupine za človekove pravice so sporočile tudi, da je bilo pridržanih 147 ljudi.

Po podatkih perujskega ministrstva za zdravje je bilo v petek v več delih države v bolnišnice sprejetih 63 ljudi, od tega jih je 26 zdravstveno oskrbo potrebovalo v mestu Ayacucho. Zato je zdravstveni direktorat v mestu sporočil, da je 410 zdravstvenih ustanov in bolnišnic v regiji v rdeči pripravljenosti, da bi zagotovili prisotnost osebja, medicinske opreme in pravočasno oskrbo bolnikov.

Več letališč po vsej državi zaradi protestov ostaja zaprtih, med drugim tudi letališče v mestu Cusco, ki je vstopna točka za biser perujskega turizma, Machu Picchu. V mestu je tako obtičalo vsaj 5000 turistov, je sporočil župan mesta povedal Darwin Baca.

Zaradi po njuni oceni nekorektnega odziva varnostnih sil na proteste sta v petek odstopila ministrica za izobraževanje Patricia Correa in minister za kulturo Jair Perez.

Politični kaos v Peruju se je začel prejšnji teden z že tretjim poskusom ustavne obtožbe proti Castillu, odkar je ta nekdanji učitelj pred 18 meseci presenetljivo zmagal na predsedniških volitvah. 53-letni Castillo je tik pred predvidenim glasovanjem sporočil, da razpušča parlament, napovedal vzpostavitev izredne vlade in vladanje z dekreti ter uvedel policijsko uro.

Pri tem je bil med vladajočo elito povsem osamljen. 130-članski parlament je namreč izglasoval njegovo odstavitev. Castillo se je po glasovanju o odstavitvi s položaja odpravil na sedež policije v prestolnici Lima, kjer so ga nato tudi pridržali po nalogu posebne ekipe tožilcev, ki se ukvarja s politično korupcijo.

Od tedaj v državi potekajo nasilni protesti podpornikov odstavljenega predsednika, ki med drugim zahtevajo izpustitev Castilla, odstop nove predsednice Boluarte in izvedbo predčasnih volitev.