Dina izdajalka – napis na protestnem plakatu. Foto: Reuters
Dina izdajalka – napis na protestnem plakatu. Foto: Reuters

Castilla so pretekli teden odstavili, potem ko je skušal razpustiti kongres v drugi največji proizvajalki bakra na svetu, ki se že leta spopada s političnimi krizami. Castillo je v pridržanju, ki se bo izteklo v prihodnjih urah, tožilci pa zdaj iščejo načine, kako bi ga premestili v preventivni pripor.

Pred policijsko postajo, v kateri je Castillo, se je pred zaslišanjem zbrala velika množica, ki je pričakovala njegov izpust. Predsednik je postal julija 2021, prejšnji teden pa ga je nasledila njegova podpredsednica Dina Boluarte. Castillo vse obtožbe zanika.

Šest smrtnih žrtev

V protestih, ki so izbruhnili po njegovi odstavitvi, je doslej umrlo najmanj šest ljudi, pet najstnikov in 38-letnik. Protestniki zahtevajo umik Dine Boluarte, razpustitev parlamenta in nove volitve.

Boluarte je danes v regiji napovedala pogovore z voditelji, ki so obiskali priprtega Castilla, da bi tako zmanjšala diplomatske napetosti. Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je namreč v torek obiskal Castilla in napovedal prekinitev odnosov s Perujem. "Voljo ljudi, ki so izvolili Castilla, je treba spoštovati," je dejal Lopez Obrador, ki je, tako kot Castillo, levičar. Kot je dejal, je Castillo zmagal na svobodnih volitvah in ga ne smejo zamenjati.

Protesti se nadaljujejo. Foto: Reuters
Protesti se nadaljujejo. Foto: Reuters

Štiri države izdale skupno izjavo

Dan prej, v ponedeljek, so vlade Mehike, Bolivije, Kolumbije in Argentine izdale skupno izjavo, v kateri so pozvale k zaščiti človekovih in sodnih pravic Castilla. V izjavi so zapisale, da je odstavljeni predsednik "žrtev nedemokratičnega nadlegovanja."

Boluarte je v odzivu dejala, da je bil odstavitev zakonita, saj da je Castillo pripravljal državni udar. Ob tem je napovedala, da bo poklicala mehiškega, pa tudi druge tri podpisnike izjave. "Diplomatski odnosi z bratskimi narodi ostajajo," je dejala. Ob tem je dodala, da jo je prejšnji teden poklical argentinski predsednik Alberto Fernandez in ji čestital ob nastopu funkcije.

Lopez Obrador je že večkrat dejal, da se drži politike nevmešavanja v zadeve tujih držav. A v torek je dejal, da za zdaj Mehika kot voditelja Peruja priznava Castilla. "Odnosi so prekinjeni, medtem ko čakamo, kaj se bo zgodilo," je dejal. "Upam, da se da poiskati demokratična rešitev."

Pozneje so iz urada predsednice Boluarte sporočili, da je doslej sprejela 14 evropskih veleposlanikov, med njimi veleposlanike EU-ja, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije, Portugalske in Španije. Srečala se je tudi z ameriško veleposlanico Liso Kenna.

Kot smo poročali, je predsednica v torek predlagala, da bi volitve namesto leta 2026 izvedli 2024, pozneje pa je dejala, da jih bodo skušali premakniti še na bolj zgodnji datum, a natančnega ni navedla.