Fentanil je v ZDA izjemno razširjeno mamilo. Foto: Reuters
Fentanil je v ZDA izjemno razširjeno mamilo. Foto: Reuters

"K vam, predsednik Ši Džinping, ne prihajamo, da bi vas prosili za podporo zaradi teh nesramnih groženj, ampak s prošnjo iz humanitarnih razlogov, da bi nam pomagali nadzorovati pošiljke fentanila, ki se pošiljajo iz Kitajske v našo državo," je v pismu zapisal mehiški predsednik.

ZDA že nekaj časa obtožujejo, da karteli v Mehiki proizvajajo fentanil, ki ga nato tihotapijo na ameriško ozemlje. Po podatkih ameriških oblasti je leta 2021 zaradi uživanja fetanila v ZDA umrlo več kot 107.000 ljudi.

Obrador je poročanju portala DW zanikal, da bi se mamilo izdelovalo na mehiškem ozemlju, ampak domneva, da prihaja iz Azije. "Treba je pojasniti, da ne proizvajamo fentanila," je zatrdil mehiški predsednik, ki je Šija prosil za posredovanje informacij, "kdo uvaža to snov, v kakšni količini, v kakšnih pošiljkah, kdaj zapuščajo kitajska pristanišča, v katera pristanišča v Mehiki prispejo in za katero specifično vrsto snovi gre".

Pismo je del poskusa Mehike, da bi prepričala ZDA o svojih prizadevanjih za reševanje problema proizvodnje mamil, potem ko so nekateri republikanski kongresniki celo predlagali, da bi v Mehiko poslali ameriške sile za boj proti mamilarskim kartelom.

"Nobena druga država na svetu ne dela toliko proti tihotapljenju fentanila v ZDA kot Mehika," je dejal Lopez Obrador in pojasnil, da so lani v Mehiki zasegli sedem ton fentanila in uničili 1383 skrivnih laboratorijev. Ob tem je še pojasnil, da kilogram fentanila zadostuje za pripravo kar milijona odmerkov.