Mehika je nad kartele poslala tudi vojsko, a to ni ustavilo nasilja in naraščanja njihove moči. Foto: AP
Mehika je nad kartele poslala tudi vojsko, a to ni ustavilo nasilja in naraščanja njihove moči. Foto: AP

Teksaški urad za javno varnost je izdal opozorilo, potem ko so bili prejšnji teden v mestu Matamoros ugrabljeni štirje ameriški državljani, ki so prečkali mejo v Mehiko. Dva od njih so pripadniki ubili, dva pa so izpustili nepoškodovana. Medtem po poročanju BBC-ja še vedno pogrešajo tri Američanke, ki so se pred več kot dvema tednoma odpravile v Mehiko prodajat oblačila.

"Nasilje mamilarskih kartelov in druge kriminalne dejavnosti predstavljajo veliko varnostno grožnjo za vsakogar, ki zdaj prečka Mehiko," je dejal direktor teksaškega urada Steven McCraw. "Glede na nestabilno naravo kartelnega delovanja in nasilje, ki smo mu tam priča, posameznike pozivamo, naj se v tem trenutku izogibajo potovanju v Mehiko," je še dodal.

Za ugrabitev štirih Američanov v Matamorosu je odgovornost prevzela "Skupina škorpijoni", ki velja za odpadnike vplivnega zalivskega kartela, in krivdo pripisala pomanjkanju discipline nekaterih njenih pripadnikov, ki so samovoljno izpeljali ugrabitev. Za ugrabitev in smrt Američanov se je kriminalna združba opravičila in sporočila, da njihova pravila velevajo zaščito nedolžnih ljudi.

Mehiške oblasti domnevajo, da so pripadniki kartela ugrabljene Američane zamenjali za nasprotnike in so nanje streljali, ko so skušali pobegniti.

Mehika ostro nad pozive k vojaškemu posredovanju

Zaradi nenehnega in naraščajočega nasilja med mehiškimi mamilarskimi karteli je izbruhnil tudi diplomatski spor med Mehiko in ZDA, potem ko se je vplivni republikanski senator Lindsey Graham v ponedeljkovem pogovoru za Fox News zavzel za sprejetje zakonodaje, ki bi nekatere mehiške mamilarske kartele uvrstila na seznam tujih terorističnih skupin, kar bi omogočalo tudi posredovanje proti njihovim vodjam in pripadnikom. Po njegovih besedah je čas za resno opozorilo Mehiki.

Nekatera območja v Mehiki so povsem pod nadzorom kartelov. Foto: AP
Nekatera območja v Mehiki so povsem pod nadzorom kartelov. Foto: AP

Na poziv Grahama in nekaterih drugih ameriških politikov, ki so omenjali možnost posredovanja proti kartelom, se je jezno odzval mehiški predsednik Anders Manuel Lopez Obrador in predloge označil za grožnjo mehiški suverenosti. "Nobeni tuji vladi ne bomo dovolili posredovanja na našem ozemlju, še manj, da bi posredovale oborožene sile ameriške vlade," je dejal Lopez Obrador.

"Poleg tega, da je neodgovorno, je to tudi žalitev za prebivalce Mehike," je še dejal Lopez Obrador in dodal, da Mehika "ne sprejema ukazov od nikogar."

Oglasil se je tudi mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard, ki ga je zmotil komentar nekdanjega ameriškega pravosodnega ministra Williama Barra v Wall Street Journalu, kjer je mehiške mamilarske kartele primerjal s skrajno skupino Islamska država in podprl predlog, da se ameriškemu predsedniku podeli pooblastilo za pošiljanje vojske proti kartelom.

"Požrešno povpraševanje po mamilih v ZDA skupaj s tamkajšnjo široko dostopnostjo vojaškega orožja v veliki meri pojasnjujeta moč kartelov za sejanje kaosa," je Barru odgovoril vodja mehiške diplomacije. Po mnenju Ebrarda bi Barrov predlog vodil v še več nasilja in žrtev na obeh straneh meje.

Namesto tega Ebrard poudarja tesnejše sodelovanje med obema državama še posebej proti proizvodnji sintetičnih mamil, kot je na primer fetanil, ki velja za nadomestek heroina in je v zadnjih letih preplavil ameriški trg. "Potrebujemo učinkovito politiko proti mamilom in ustavitev nezakonitega toka orožja v Mehiko," je zatrdil.