Trump je na južno mejo poslal več tisoč vojakov, da bi državo branili pred
Trump je na južno mejo poslal več tisoč vojakov, da bi državo branili pred "invazijo" prebežnikov iz Srednje Amerike. Foto: Reuters
Več tisoč prebežnikov je zdaj obtičalo tik pred mejo, največ v Tijuani, kjer spijo v zasilnih taboriščih. Foto: Reuters

Marcelo Ebrard je tako zanikal, da bi z ZDA dosegli dogovor, po katerem bi prosilci za azil čakali v Mehiki, medtem ko ameriška sodišča procesirajo njihove vloge, poroča BBC.

Ebrardove navedbe so v nasprotju z zadnjim tvitom predsednika ZDA Donalda Trumpa. "Prebežniki na južni meji ne bodo smeli vstopiti v ZDA, dokler sodišče ne ugodi njihovim vlogam za azil," je zapisal Trump. "Nobenega spuščanja v ZDA. Vsi bodo ostali v Mehiki."

Do nasprotujočih si izjav prihaja, potem ko je Washington Post v soboto poročal, da so nove mehiške oblasti sprejele predlog Trumpove administracije, da prebežniki na poti v ZDA ostanejo v Mehiki, dokler se njihovi primeri ne razrešijo na sodiščih. Gre za t. i. načrt "Ostati v Mehiki".

A Ebrard, ki bo položaj mehiškega zunanjega ministra nastopil 1. decembra, ko bo kot novi predsednik prisegel Andres Manuel Lopez Obrador, pravi, da morajo ZDA najprej poslati "specifični predlog", kako izpeljati to kočljivo zadevo. Poudaril je še, da pogovori na to temo v Washingtonu še vedno potekajo.

Da dogovor še ni bil sprejet, je za Reuters potrdila tudi prihajajoča mehiška notranja ministrica Olga Sanchez Cordero – čeprav je Washington Post navajal prav njo, da gre pri dogovoru za "kratkoročno rešitev".

V čakalnici
Več tisoč prebežnikov – vključno z ženskami in otroki – trenutno čaka na ameriško-mehiški meji, potem ko so prepotovali več kot 4.000 kilometrov iz Srednje Amerike. Kot argument za prošnjo za azil navajajo, da bežijo pred preganjanjem, revščino in nasiljem v svojih državah Hondurasu, Gvatemali in Salvadorju.

Mnogi med njimi zdaj čakajo v zasilnih taboriščih v Tijuani, zaradi česar je župan tega obmejnega mesta razglasil humanitarno krizo. Približno 9.000 prebežnikov bi lahko ostalo v mestu tudi po več mesecev.

Medtem pa je Trump na južno mejo poslal okoli 5.800 pripadnikov vojske, karavano prebežnikov pa je v preteklosti opisal kot "invazijo na ZDA".