Jimmy Aldaoud je bil rojen iraškim staršem v begunskem taborišču v Grčiji, družina pa je leta 1979, ko je bil Jimmy star šest mesecev, na zakonit način prišla v ZDA. Njegovi starši ter trije bratje in sestre so vsi postali ameriški državljani, Jimmy pa ne. V svojem življenju nikoli ni obiskal Iraka, čeprav je imel prek očeta iraško državljanstvo, v tej državi tudi ni imel nobenih sorodnikov ali znancev, tudi arabskega jezika ni govoril, poroča CNN.

Po poročanju ameriške agencije za priseljence (ICE) je imel Aldaoud dolgo kriminalno kartoteko – v več kot 20 letih so ga obsodili 20-krat, tudi zaradi napada z orožjem in nasilja v družini. Štiri mesece je bil na prostosti, nato pa so ga ameriške oblasti junija leta 2017 znova aretirale zaradi domnevne kraje. 2. junija so ga izgnali iz države v Irak. ICE trdi, da so ga pri tem "preskrbeli s celotnim naborom zdravil, da bi zagotovili, da je v dobri oskrbi", a ker ni dovolj hitro dobil injekcije inzulina zaradi hudega diabetesa, je v Iraku umrl.

Aldaouda so v raciji v Detroitu aretirali junija leta 2017. Foto: Reuters
Aldaouda so v raciji v Detroitu aretirali junija leta 2017. Foto: Reuters

"Postavili so ga v najhujši mogoč položaj. Bilo je zelo kruto, kar so naredili z njim. Izgnali so ga brez zdravil. Našli so ga, ga dali v zapor in nekaj tednov pozneje je bil na letalu. Tudi njegove družine niso obvestili o postopku," opozarja Aldaoudov odvetnik Edward Bajoka.

Aldaoud je na svojo zgodbo opozoril z videoposnetkom, posnetim v Iraku, v katerem je razložil svojo zgodbo in opozoril, da je brez inzulina in da spi na ulicah Bagdada. Z njo je na družbenih omrežjih požel veliko pozornosti.

Dogovor Washingtona in Bagdada

Administracija Donalda Trumpa je junija leta 2017 začela iskati več kot 1.000 iraških priseljencev s kriminalno kartoteko in jih pošiljati nazaj v Irak. Šlo je za dogovor z Bagdadom, v zameno za sprejetje svojih državljanov pa je Trump Iraku obljubil, da bo državo črtal s seznama držav, iz katerih ni dovoljeno potovati v ZDA.

Zaradi primera Aldaoud se je oglasil demokratski kongresnik iz Michigana Andy Levin, ki je opozoril, da Aldaouda ne bi smeli izgnati, če je bilo s tem ogroženo njegovo življenje. "Z republikanskimi kolegi že nekaj časa opozarjamo izvršno oblast, naj preneha izvajati deportacije tako ranljivih ljudi. Zdaj je človek zaradi tega umrl. Ne smemo čakati niti en dan več, ukrepati moramo zdaj," je tvitnil.