Foto: AP
Foto: AP

Potem ko je napadel žensko in fantka, ga je neki domačin ubil s strelom, a je bilo za dvojico že prepozno.

Smrtonosni napadi severnih medvedov so na Aljaski sicer redki - leta 1990 je severni medved ubil moškega v vasi Pont Lay severno od Walesa. Biologi so pozneje sporočili, da je žival kazala znake sestradanosti, je poročal časnik Anchorage Daily News.

Strokovnjaki opozarjajo, da bodo ob pospešenem tajanju ledu srečanja teh živali z ljudmi samo še pogostejša. Raziskava iz leta 2017, ki jo je objavila The Wildlife Society, je pokazala, da so se napadi severnih medvedov na ljudi od leta 2000 okrepili, pogostejši pa so v obdobju med julijem in decembrom, ko led pokriva manjše območje.

V Walesu, ki je od prestolnice Juneau oddaljen skoraj 2.000 kilometrov, živi le 150 prebivalcev, večinoma staroselcev ljudstva Inupiaq.

"Prva poročila nakazujejo, da je severni medved vstopil v skupnost in se pognal za več prebivalci," je v svojem poročilu zapisala aljaška policija. "Medved je usodno napadel odraslo žensko in mladoletnika."

Policija imen žrtev ni objavila, saj še vedno obveščajo njune svojce. Policija in predstavniki oblasti so na poti v Wales, da bi opravili temeljito preiskavo incidenta, ko bodo vremenske razmere to omogočale.