Protest učiteljev v ameriški zvezni državi Arizoni, kjer so na steklo napisali: 'Ne silite me k izbiri med študenti in zdravjem'. Foto: Reuters
Protest učiteljev v ameriški zvezni državi Arizoni, kjer so na steklo napisali: 'Ne silite me k izbiri med študenti in zdravjem'. Foto: Reuters

Število umrlih za covidom-19 po vsem svetu je tako preseglo število 600.000, vseh okuženih z novim koronavirusom na svetu skupno od začetka epidemije pa je več kot 14,3 milijona.

Največ novih okužb je v ZDA, Braziliji, Indiji in Južni Afriki. Prejšnji dnevni rekord je bil v petek, ko so po podatkih WHO-ja po svetu potrdili več kot 237.000 okužb.

ZDA: Na Floridi žarišče okužb

Stanje se poslabšuje predvsem v ameriških zveznih državah na jugu, ki niso hotele uvesti karantene in ne zapovedujejo nošenja zaščitnih mask. Najhuje je v Teksasu, Arizoni in na Floridi, kjer je trenutno epicenter okužb v ZDA. V tej ameriški zvezni državi s potrdili več kot deset tisoč novih okužb in nekaj več kot 90 smrti zaradi covida-19. Skupno število vseh okuženih na Floridi je preseglo 337.000, število umrlih za covidom-19 pa več kot pet tisoč.

Vsak teden umre okoli 5000 okuženih

Število mrtvih v ZDA zaradi covida-19 je v soboto preseglo število 140.000, trend naraščanja okužb pa se nadaljuje v 43 od 50 zveznih držav že zadnja dva tedna. Po ZDA v povprečju vsak teden umre okoli pet tisoč okuženih s covidom-19. Za primerjavo, v sosednji Kanadi je od začetka pandemije umrlo 8.800 okuženih.

ZDA imajo tako najvišje število okuženih na svetu, več kot 3,7 milijona, število umrlih je več kot 140.000. Ostra polemika se odvija predvsem glede nošenja zaščitnih mask, ki je postala spolitizirana, saj jih nacionalni inštitut priporoča, ameriški predsednik Donald Trump pa jim je do nedavnega nasprotoval.

Protest učiteljev, ki nasprotujejo odpiranju šol

Podobno je s šolami, oziroma, z njihovim odpiranjem. Trump želi, da se odprejo, da se življenje čim prej vrne v normalno stanje, kar pomeni tudi zagon gospodarstva. Pristojne zdravstvene institucije pa tej ideji nasprotujejo. Tako se zvezni guvernerji, predvsem po politični usmeritvi, zdaj sami odločajo, kakšna bo usoda učencev. Republikanci so naklonjeni odprtju šol, demokrati so proti.

Po smrti učitelja v Arizoni, ki je bil okužen s koronavirusom, pa je učiteljica tretjih razredov v tej ameriški zvezni državi Stacy Brosius začela proteste z avtomobili, na katerih je napisano: 'Učenje na daljavo nas ne bo ubilo, covid-19 nas bo'. Učitelji zahtevajo, da se šole začenjajo odpirati, oziroma imajo fizični pouk v učilnicah šele po oktobru.

Sedemdnevno povprečno število okuženih v Arizoni se je zvišalo od 500 konec maja na več kot 3.000 julija, število hospitaliziranih pa se je zvišalo za skoraj 90 odstotkov ta teden.

Za Indijo najhujše šele prihaja

Tudi v Braziliji, najhuje prizadeti državi v Južni Ameriki, število okuženih še naprej narašča, a po ocenah WHO-ja od tega tedna ne več tako hitro kot do zdaj. Znanstveniki opozarjajo, da je Indija, ki je po številu prebivalcev druga največja država na svetu, še daleč od vrhunca epidemije. V soboto so tam potrdili skoraj 35.000 novih primerov okužbe, 671 ljudi pa je podleglo covidu-19, poroča BBC.

Avstralija: obvezno nošenje mask na vseh javnih površinah

Stanje se poslabšuje tudi v Avstraliji, kjer imajo trenutno zimo. Premier avstralske zvezne države Viktorije Daniel Andrews je uvedel obvezno nošenje zaščitnih mask na odprtem, zagrožena kazen je okoli 120 evrov. V zadnjem dnevu so v tej avstralski zvezni državi potrdili 363 novih okužb, trije 90-letniki pa so ponoči za covidom-19 umrli, s čimer se je skupno število umrlih za covidom-19 v Viktoriji zvišalo na 38. Število novih okužb je sicer nekoliko nižje od podatkov v petek, ko so potrdili rekordnih 428 novih okužb.

Hongkong: koronavirus se širi nenadzorovano

V Hongkongu so v zadnjem dnevu potrdili več kot sto okužb, zaradi česar so pristojne oblasti napovedale dodatno zaostritev ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. "Mislim, da so razmere resnično kritične in da nič ne kaže na to, da vzpostavljamo nadzor nad njimi," je povedala hongkonška voditeljica Carrie Lam, ki je napovedala uvedbo še strožjih ukrepov, med drugim načrtujejo obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih ter delo od doma za javne uslužbence, ki niso ključni. Najemodajalce je ob tem pozvala, naj znižajo najemnine.

Ta teden so sicer znova uvedli stroge ukrepe, med drugim so zaprli bare, telovadnice in nočne klube. Na sredstvih javnega prevoza je obvezno nošenje mask.

V Hongkongu so v zadnjih dveh tednih potrdili več kot 500 okužb z novim koronavirusom, kar je skoraj tretjina od 1788 potrjenih primerov od začetka epidemije.