Na plaži v Kaliforniji s tablami pozivajo k nošenju mask. Foto: Reuters
Na plaži v Kaliforniji s tablami pozivajo k nošenju mask. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je za televizijo Fox News dejal, da ne bo odredil obveznih mask po vseh zveznih državah. Le nekaj dni pred tem je vodilni ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni Anthony Fauci politične voditelje pozval, naj bodo "nadvse močni pri zagotavljanju, da državljani nosijo maske".

Maske so postale osrednja točka političnega boja tudi znotraj posameznih zveznih držav. Večina zveznih držav je že uvedla obvezno nošenje mask, vendar ne vse. Konservativci ob tem pogosteje kot liberalci nasprotujejo obveznemu nošenju mask, ki ga označujejo za kršitev ustavnih pravic, poroča Reuters.

Sorodna novica Fauci Trumpu: "Končajmo to neumnost. Epidemijo moramo imeti pod nadzorom."

Republikanski guverner zvezne države Georgia Brian Kemp je denimo okrožjem z odlokom prepovedal ukazati obvezno nošenje mask, vendar je ob naraščanju okužb prebivalce pozval, naj jih naslednje štiri tedne nosijo.

Guvernerjevemu odloku se je uprla demokratska županja Atlante Keisha Lance Bottoms, ki je odredila obvezno nošenje mask na prostem. Kemp je zdaj proti njej sprožil tožbo, ker trdi, da je prekoračila svoja pooblastila.

"Vsi govorijo, da je nošenje maske kršitev njihovih pravic, vendar to ne drži. Tudi varnostni pas v avtomobilu je obvezen, in to z namenom, da vam reši življenje," je ob tem za Reuters povedala medicinska sestra Sharon Taylor iz Atlante.

Učitelji zahtevajo pouk na daljavo, Bela hiša v šolah

Sorodna novica Ameriški predsednik Trump prvič v javnosti z zaščitno masko

V naslednjih tednih se bodo po ZDA znova odprle šole. Trumpova administracija si želi čim hitrejše "vrnitve v normalnost" in zagovarja vrnitev otrok v šole, ob čemer bi se starši lahko vrnili na delovna mesta.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je sporočil, da bodo vnovično odprtje dovolili le šolam v okrožjih, kjer se epidemiološka slika 14 dni ni poslabšala. V petek je bilo sicer 30 od 58 okrožij v Kaliforniji na seznamu "slabšajočih se razmer", kjer morajo šole ostati zaprte. Do tega tedna so se šole o izvajanju pouka lahko odločile same.

Županja Chicaga Lori Lightfoot pa je obljubila navodila šolam tako za pouk na daljavo kot v šolah, saj so sindikati učiteljev zahtevali zgolj pouk na daljavo. Chicago je tretje največje šolsko središče v ZDA.

V četrtek absolutni rekord dnevnih okužb na svetu

Število okužb v ZDA sicer še naprej močno narašča. V četrtek so potrdili 77.499 okužb, kar je absolutni rekord dnevnega števila potrjenih okužb na svetu. V petek so nato potrdili 70.674 okužb, rekordna števila pa so potrdili v zveznih državah Kansas, Ohio in Severna Dakota.

Četrti dan zapored so potrdili več kot 900 smrtnih žrtev. V petek je bilo vseh smrtnih žrtev 912, rekordne številke so imeli v zveznih državah Teksas in Arkansas.