Zapuščeni čevlji staroselskih otrok v internatu Muscowequan, prav tako v zvezni državi Saskatchewan, ta je svoja vrata kot zadnji zaprl šele leta 1996 in je edini internat, ki je ostal v prvotnem stanju.  Foto: AP
Zapuščeni čevlji staroselskih otrok v internatu Muscowequan, prav tako v zvezni državi Saskatchewan, ta je svoja vrata kot zadnji zaprl šele leta 1996 in je edini internat, ki je ostal v prvotnem stanju. Foto: AP

Federacija suverenih staroselskih narodov je oznanila "grozljivo in šokantno" odkritje na območju nekdanjega prevzgojnega doma oziroma internata Marieval. Kot so sporočili, so našli do zdaj največje število neoznačenih grobov. Glede na zadnje podatke naj bi šlo za več kot 750 neoznačenih grobov.

Konec maja so na območju internata Kamloops v zvezni državi Britanska Kolumbija v množičnem grobišču odkrili posmrtne ostanke 215 otrok. Kanadski staroselci so zaradi nepojasnjenih izginotij otrok že dolgo verjeli v obstoj grobišč v internatih, zadnje najdbe pa potrjujejo njihove strahove.

Odkritje v Kamloopsu je Kanado prisililo v soočenje s sporno zgodovino nasilnega prevzgojnega sistema staroselskih otrok, ki so jih odpeljali od družin in nastanili v internate. Nekateri so pod okriljem Katoliške cerkve delovali celo do leta 1996.

Po odkritju trupel 215 staroselskih otrok pozivi k odkritju vseh množičnih grobišč

Kanadski premier Justin Trudeau je odkritje 215 trupel označil za "boleč opomin na temačno in sramotno poglavje" kanadske zgodovine. Kanadska vlada se je leta 2008 staroselcem uradno opravičila za prevzgojne internate.

Rimskokatoliška cerkev se za dogajanje ni nikoli opravičila, papež Frančišek je ob najdbi grobišč dejal, da je "užaloščen".

"Kulturni genocid"

Med letoma 1831 in 1996 so kanadske oblasti okoli 150.000 staroselskih otrok prisilno ločile od njihovih družin in jih nastanile v okoli 139 internatov po državi, kjer niso smeli govoriti domačega jezika in izvajati kulturnih običajev.

Številni preživeli so za Reuters spregovorili o fizičnem nasilju in osamljenosti. Državna komisija za resnico in spravo poroča tudi o spolnih zlorabah, leta 2015 pa je sistem ločevanja označila za "kulturni genocid".