Pred nekdanjo šolo v Kamloopsu ljudje polagajo sveče in rože. Foto: Reuters
Pred nekdanjo šolo v Kamloopsu ljudje polagajo sveče in rože. Foto: Reuters

Internat v Kamloopsu je bil največji od 139 internatov, ki so jih vzpostavili konec 19. stoletja z namenom asimilacije staroselcev, šolo je obiskovalo hkrati do 500 učencev. Upravljala ga je Katoliška cerkev v imenu kanadske vlade od leta 1890 do 1969. V te šole so prisilno vpisali okoli 150.000 mladih Indijancev, Inuitov in Metisov. Učenci so bili pogosto fizično in spolno zlorabljeni, skušali so jih tudi odrezati od njihove kulture in jezika.

Posmrtne ostanke otrok v Kamloopsu so odkrili s pomočjo radarja, ki je lahko pregledal območje pod zemljo. Odkritje je državo šokiralo. Premier Justin Trudeau je dejal, da bi bilo iskanje množičnih grobišč na zemljiščih nekdanjih šol "pomemben korak k odkritju resnice". "Kot premier sem ogorčen nad sramotno politiko, ki je otroke staroselcev vzela iz njihovih skupnosti. Na žalost pa to ni osamljen ali izjemen primer, tega ne bomo skrivali. Moramo si priznati resnico. Takšni internati so bili realnost ‒ resnična tragedija, ki je imela mesto v naši državi, in s tem se moramo sprijazniti. Otroke so ločili od njihovih družin in jih vrnili poškodovane ‒ ali pa jih sploh niso vrnili," je dejal, piše Guardian.

Singh: "Genocid se ni zgodil v deželi daleč stran"

Predstavniki staroselskih skupnosti pa skušajo ugotoviti, na kakšen način bi bilo najbolje preučiti tudi ozemlja drugih podobnih internatov. "Javna skrivnost je, da naši otroci ležijo pokopani na zemljiščih teh nekdanjih šol. Kanadčani ne moremo več gledati stran," je dejal staroselski poslanec iz Ontaria Sol Mamakwa. Vodja opozicijske Nove demokratske stranke Jagmeet Singh pa je pozval k izredni seji parlamenta, ki jo je utemeljil z besedami: "Vedno, ko pomislimo na neoznačena množična grobišča, si predstavljamo, da gre za kakšno oddaljeno deželo, v kateri se je zgodil takšen genocid. A v tem primeru ne gre za deželo daleč stran."

Zaradi odkritja so v mnogih delih države v znak žalovanja zastave spustili na polovico droga, na mestnih trgih, v parkih in na stopnice cerkva pa so v spomin na otroške žrtve ljudje postavili na stotine čeveljčkov.

Komisija za iskanje resnice in spravo je glede na dostopne informacije identificirala že najmanj 3200 otrok, ki so umrli zaradi zlorab ali zanemarjanja, ko so obiskovali te šole. Točno število pa ostaja neznano. Kanadska vlada se je leta 2008 uradno opravičila, za to, kar je komisija pozneje imenovala kulturni genocid.