Odkritje množičnega grobišča je v četrtek oznanilo staroselsko pleme Tk'emlups te Secwepemc. Posmrtne ostanke so odkrili s pomočjo posebnega radarja.

Vodja plemena Rosanne Casimir je najdbo označila za neverjetno izgubo življenj. V staroselski skupnosti so po njenih besedah že dolgo obstajale govorice o množičnih grobiščih v internatu, vendar uradne potrditve doslej ni bilo.

Zgradba nekdanjega internata v Kamloopsu. Foto: AP
Zgradba nekdanjega internata v Kamloopsu. Foto: AP

"Kolikor vemo, gre za pogrešane otroke, katerih smrti nikoli niso bile dokumentirane," je dejala o grobišču.

Posmrtni ostanki razkrivajo, da so bili najmlajši otroci ob smrti stari tri leta, poroča The Guardian. Vzrok in leto smrti otrok še nista znana.

Začetne ugotovitve in odkritja bodo predvidoma objavili v poročilu prihodnji mesec. Trenutno skušajo v sodelovanju z mrliškim oglednikom in muzejem dodatno pojasniti okoliščine odkritja.

Trudeau: Boleč opomnik na temno in sramotno poglavje

"Novica, da so v nekdanjem internatu v Kamloopsu našli posmrtne ostanke, mi je strla srce. Gre za boleč opomnik na temno in sramotno poglavje v zgodovini naše države. V mislih sem z vsemi, ki jih je novica prizadela. Tukaj smo za vas," pa je po odkritju grobišča tvitnil kanadski premier Justin Trudeau.

Mreža internatov za asimilacijo staroselcev

Kanadske oblasti so konec 19. stoletja vzpostavile mrežo internatov za asimilacijo staroselskih otrok. Otroke so prisilno odstranili z njihovih domov in skupnosti ter jim prepovedali govoriti njihov jezik ali izvajati kulturne običaje.

Kanadska vlada se je leta 2008 staroselcem opravičila zaradi internatov. Na fotografiji govor poglavarja Phila Fontaina v kanadskem parlamentu po opravičilu. Foto: AP
Kanadska vlada se je leta 2008 staroselcem opravičila zaradi internatov. Na fotografiji govor poglavarja Phila Fontaina v kanadskem parlamentu po opravičilu. Foto: AP

Internat v Kamloopsu v zvezni državi Britanska Kolumbija je bil največji od 139 internatov, hkrati ga je obiskovalo do 500 učencev. Upravljala ga je Katoliška cerkev v imenu kanadske vlade od leta 1890 do 1969.

Prevzgojne zavode je skupno obiskovalo okoli 150.000 mladih Indijancev, Inuitov in Metisov. Učenci so bili pogosto fizično in spolno zlorabljeni.

3201 smrt zaradi zlorab ali zanemarjanja

Komisija za iskanje resnice in spravo je dogajanje označila za "kulturni genocid". Številni so v internatih umrli zaradi nalezljivih bolezni. Glede na dostopne informacije so identificirali najmanj 3201 otroka, ki so umrli zaradi zlorab ali zanemarjanja, ko so obiskovali te šole. Točno število ostaja neznano.

Kanadska vlada se je leta 2008 staroselcem uradno opravičila za prevzgojne internate.