Nikki Haley je dosegla zmago v le dveh zveznih državah. Foto: Reuters
Nikki Haley je dosegla zmago v le dveh zveznih državah. Foto: Reuters

Biden je medtem brez težav osvojil veliko večino glasov v Iowi, kjer so šele zdaj prešteli glasovnice po pošti, ki so se oddajale že od januarja. Prepričljivo je zmagal še v 14 zveznih državah, in sicer Vermontu, Virginiji, Severni Karolini, Alabami, Mainu, Massachusettsu, Oklahomi, Tennesseeju, Teksasu, Arkansasu, Koloradu, Minnesoti, Utahu in nazadnje v Kaliforniji, poročajo ameriške televizije.

Trumpa so ameriške televizije razglasile za zmagovalca v 14 zveznih državah - Alabami, Aljaski, Arkansasu, Kaliforniji, Koloradu, Mainu, Massachusettsu, Minnesoti, Severni Karolini, Oklahomi, Tennesseeju, Teksasu, Utahu in Virginiji.

Volitve so potekale v 15 zveznih državah. Foto: Reuters
Volitve so potekale v 15 zveznih državah. Foto: Reuters

Haley dosegla drugo zmago, a odstopila

V Vermontu je edino zmago v tem krogu volitev dosegla Trumpova dozdajšnja republikanska izzivalka Nikki Haley. To je bila njena druga zmaga na dozdajšnjih strankarskih volitvah, pred tem je zmagala še v Zveznem okrožju Kolumbija.

Kljub temu se je nekdanja guvernerka Južne Karoline umaknila iz tekme za nominacijo republikanske stranke za jesenske predsedniške volitve, poroča ameriški časnik Wall Street Journal. Trump tako ostaja edini kandidat stranke.

Haley naj bi svojo odločitev o umiku uradno sporočila danes popoldne, ko ima napovedano izjavo za javnost. Za zdaj pa še ni jasno, ali bo svoje privržence pozvala, naj v nadaljevanju podprejo Trumpa kot edinega republikanskega kandidata.

Na supertorek je razdeljena tretjina delegatov za konvencijo, ki jo bodo republikanci imeli julija v Milwaukeeju in na kateri bodo uradno potrdili svojega predsedniškega kandidata. Kot izhaja iz štetja ameriške televizije NBC, ima Trump glede na doslej potrjene zmage 1057 glasov, Haley pa 92. Za zmago jih je potrebnih 1215.

Republikanci v Vermontu so večinoma zmernejši kot republikanci, ki so naklonjeni Trumpu. Ob tem so strankarske volitve za predsedniško nominacijo v tej zvezni državi odprte, kar pomeni, da so lahko za Haley glasovali tudi demokratski in neodvisni volivci v poskusu, da škodujejo Trumpu, poroča BBC.

Bidna je na Ameriški Samoi premagal doslej neznani kandidat Jason Palmer, ki je z lokalno kampanjo osvojil 51 glasov proti Bidnovim 40, poroča Washington Post. Ameriška Samoa ni zvezna država, je pa ozemlje ZDA.

Volitve so v torek potekale v 15 državah v šestih časovnih pasovih, zadnji so volišča zgodaj zjutraj po našem času zaprli na Aljaski, kjer izidi še niso znani. Volivci so v torek odločali o več kot tretjini delegatov, Trump za končno zmago potrebuje 1215 delegatov, Biden pa 1968. Ima jih 1564.

Vse kaže, da se bo ponovil boj med Trumpom in Bidnom iz leta 2020. Foto: Reuters
Vse kaže, da se bo ponovil boj med Trumpom in Bidnom iz leta 2020. Foto: Reuters

Trump: Bil je čudovit dan

V govoru iz svojega letovišča Mar-a-Lago na Floridi je Trump dejal, da je bil torek"čudovit dan," potem pa se je ostro lotil Bidna, ki ga je označil za "najslabšega predsednika v zgodovini države", je poročal BBC.

Republikanski favorit je govoril tudi o svojem predsedniškem mandatu 2017–2021, ki ga je označil za obdobje, v katerem se je "država združevala", pri čemer je volivce spomnil, da ni vodil nobene nove vojne, ter poudaril svoje odnose s Kitajsko in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Dodal je, da je državo postavil na pot energetske prevlade.

Dejal je tudi, da strokovnjaki pravijo, da borza dobro deluje v pričakovanju njegove vrnitve na predsedniški položaj, in napovedal, da bo "5. november zapisan kot najpomembnejši dan v zgodovini naše države".

Protestniški glasovi proti Bidnovi politiki do Gaze v Minnesoti

V prvem odzivu je Biden volivce posvaril pred Trumpom, češ da je odločen uničiti ameriško demokracijo, odvzeti temeljne svoboščine, kot je odločanje žensk o svojem zdravju, in uvesti nove davčne olajšave za bogate. Trump bo rekel ali naredil kar koli, da bi se spet zavihtel na oblast, je v izjavi, ki jo je objavila njegova kampanja, še sporočil Biden.

Čeprav je Biden zmagal tudi v Minnesoti, je bilo tam veliko t. i. protestniških glasov proti njegovi odločni podpori Izraelu in njegovim napadom na Gazo. Po 90 odstotkih preštetih glasov v tej zvezni državi, je okoli 19 odstotkov demokratskih volivcev na volilnem lističu izbralo možnost "nezavezan", kar pomeni, da izrecno ne želijo podpreti drugih kandidatov na lističu, v tem primeru Bidna.

Podoben protest proti Bidnovi politiki do Izraela in Gaze so demokratski volivci izvedli že prejšnji teden na demokratskih volitvah za predsedniško nominacijo v Michiganu, kjer živi precejšnja arabsko-ameriška skupnost. Tam je "nezavezan" glas oddalo več kot 100.000 ljudi oziroma 13 odstotkov vseh volivcev.

Vse kaže na ponovitev volitev pred štirimi leti

Tako Biden, ki izzivalcev na demokratski strani nima, kot Trump sta prepričljivo zmagovala na dozdajšnjih strankarskih volitvah in zborovanjih, tako da bosta najverjetnejša predsedniška kandidata na volitvah, ki bodo 5. novembra. Predtem bodo potekale nadaljnje strankarske volitve za predsedniško nominacijo, poleti pa obe strankarski konvenciji, na kateri bodo delegati potrdili kandidaturi.

Nikki Haley odstopila od kandidature