Donald Trump si lahko že v torek zagotovi nominacijo republikanske stranke. Foto: Reuters
Donald Trump si lahko že v torek zagotovi nominacijo republikanske stranke. Foto: Reuters

A sodniki vrhovnega sodišča so bili na zaslišanju 8. februarja skeptični do odločitve sodnikov v Koloradu in to zvezno državo obtožili, da je presegla svoja pooblastila.

In danes so soglasno, z devetimi glasovi za (vključno s tremi liberalnimi sodniki) in nobenim proti, razsodili, da Trump ostaja na glasovnici.

To pomeni, da lahko Trump kandidira na jutrišnjih strankarskih volitvah v Koloradu in si praktično že zagotovi nominacijo za republikanskega kandidata.

Volivci v Koloradu namreč glasujejo skupaj s še 15 drugimi zveznimi državami v maratonskem volilnem dnevu, v ZDA znanem kot supertorek.

Pričakuje se, da bo 77-letni nekdanji predsednik pometel s še edino tekmico, Nikki Haley, ki jo je sam med svojim mandatom imenoval za veleposlanico v Združenih narodih.

Odločitev velja tudi za Maine in Illinois

Današnja odločitev vrhovnih sodnikov velja za celotno državo, kar pomeni, da so z njo razveljavili tudi odločitvi sodišč v Mainu in Illinoisu, kjer so prav tako črtali Trumpa z glasovnic.

Kot so zapisali, primer načenja vprašanje, ali lahko posamezne zvezne države "diskvalificirajo posamezne osebe, ki se skušajo potegovati za politični položaj". "Ampak zvezne države nimajo po ustavi nobene moči uveljavljati 14. amandmaja, ko gre za zvezne urade, še posebej predsedniškega," so sklenili.

Razsodba vrhovnega sodišča velja za vse zvezne države. Foto: Reuters
Razsodba vrhovnega sodišča velja za vse zvezne države. Foto: Reuters

Trump: Velika zmaga za Ameriko

Odločitev vrhovnega sodišča je velika zmaga za Trumpa, kar meni tudi sam. "To je velika zmaga za Ameriko," je v odzivu zapisal na svojem družbenem omrežju Truth Social.

Zadovoljna je tudi predsednica Republikanskega nacionalnega odbora (RNC) Ronna McDaniel. "Današnja razsodba potrjuje, kar republikanci trdijo že vseskozi: da je na ameriških volivcih, da izberejo svoje kandidate, ne pa na aktivistih ali birokratih," je dejala.

McDaniel je ob tem odločitev sodišča v Koloradu označila za "golo vmešavanje levice v volitve". "Veselimo se že nadaljnjega boja proti demokratom v prihodnjih mesecih – in zmage nad njimi," je sklenila.

Podporo Trumpu po zmagi izkazujejo na družbenih omrežjih tudi njegovi politični zavezniki. Republikanski senator J. D. Vance, izvoljen s pomočjo Trumpove podpore, je zmago nekdanjega predsednika označil za "odlično razsodbo za našo državo in vladavino prava". "V Ameriki o predsedniku odloča ljudstvo," je zapisal.

Član predstavniškega doma Byron Donalds pravi, da je vrhovno sodišče "izbralo stran svobode". "Razsodba Kolorada je bila izkaz politične pristranskosti v rokah neizvoljenih predstavnikov brez primere," je dejal.

Republikanska kongresnica Marjorie Taylor Greene pa: "Trump ostaja na glasovnicah v komunističnih zveznih državah, ki so se poskušale vpletati v volitve in preprečiti Američanom, da bi glasovali za kandidate po njihovem izboru!"

Manj zadovoljne so oblasti v Koloradu. Državna sekretarka te zvezne države Jena Griswold je na družbenih omrežjih sporočila, da je nad razsodbo sodišča "razočarana" in da meni, da bi moral imeti Kolorado vso pravico, da "prepove vstajnikom mesto na naši glasovnici".

Sodniki enotni, a ne pri razlagi

Odločitev vrhovnega sodišča je bila pričakovana. Tudi liberalna sodnica Elena Kagan je namreč med argumenti obeh strani pred vrhovnim sodiščem 8. februarja vprašala zagovornike šestih državljanov Kolorada, ki so s tožbo zahtevali izločitev Trumpa, zakaj bi lahko ena sama zvezna država ZDA odločala o tem, kdo bo predsednik ZDA.

Eno od določil 14. amandmaja k ustavi navaja, da se oseba, ki je sodelovala pri uporu proti državi, ne sme potegovati za izvoljeni položaj. Amandma so sprejeli po državljanski vojni v ZDA v 19. stoletju, da bi upornikom južnjaške konfederacije preprečili izvolitev.

Vrhovno sodišče je ugotovilo, da Trump na zvezni ravni ni bil pravnomočno obsojen zaradi pozivanja privržencev k zavrnitvi izida predsedniških volitev leta 2020, zato ga države ne morejo izločiti iz volitev.

Pri razlagi svoje odločitve se je sodišče razdelilo. Tesna večina konservativnih sodnikov je namreč ugotovila, da lahko le zvezni kongres s posebnim zakonom odloča, ali je predsednik ZDA sodeloval v uporu. Liberalna manjšina je takšni razlagi ostro nasprotovala, ker bi to pomenilo, da Trumpa nikoli ne bo mogoče kaznovati za spodnašanje izida volitev 2020.

Vrhovno sodišče: Trump ostaja na glasovnicah