Port-au-Prince. Foto: Reuters
Port-au-Prince. Foto: Reuters

ZN je sporočil, da je ta teden iz okrožja glavnega mesta Carrefour-Feuilles, potem ko so tam nadzor prevzeli pripadniki tolp, pobegnilo 5000 ljudi, poroča BBC.

Tamkajšnje humanitarne organizacije so zaustavile nudenje ključnih storitev, medtem ko vladi ne uspe zatreti nasilja.

V omenjenem okrožju in okoliških območjih zadnje mesece potekajo spopadi tolp, kar je povzročilo beg prebivalcev.

Reuters poroča, da so se številni ljudje, ki jim je uspelo pobegniti, zbrali v tamkajšnjem vojaškem oporišču, kjer so zahtevali pomoč proti tolpam.

Haiti je ena najrevnejših držav na svetu in ena od držav z največjo stopnjo nasilja.

Leta 2021 je bil v atentatu ubit predsednik Jovenel Moïse, nato pa je vlada izgubila nadzor nad velikim delom države.

Pomanjkanje hrane, ugrabitve, umori, spolno nasilje

Tiskovna predstavnica Visokega komisarja ZN-a za človekove pravice Ravina Shamdasani je dejala, da je bilo letos ubitih najmanj 2439 Haitijcev, 902 sta bila ranjena, 952 pa jih je bilo ugrabljenih. Ljudje se spoprijemajo s hudim pomanjkanjem hrane, umori, ugrabitvami in spolnim nasiljem.

Shamdasani je dodala, da je bilo zaradi skupin, ki so se oblikovale z namenom obrambe pred tolpami, od aprila linčanih do 350 ljudi, od tega jih je bilo 310 domnevnih pripadnikov tolp, eden pa je bil policist.

Samo v četrtek je bilo v napadih v glavnem mestu ubitih 30 ljudi, kažejo preliminarni podatki tamkajšnje organizacije za človekove pravice.

V četrtek se je zaradi streljanja na območju zaprlo tudi ameriško veleposlaništvo, od koder so že predtem evakuirali neključno osebje.

Haitijska vlada je sicer napovedala, da bo za obnovo reda v okrožju Carrefour-Feuilles tja napotila "vse razpoložljive sile", a slabo opremljena policija ima težave z močno oboroženimi tolpami.

Rdeči križ je sporočil, da se je nasilje v nekaj dneh močno povečalo. Tolpe so postavile zapore cest, s čimer prebivalcem onemogočajo, da dobijo pomoč.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je v torek Varnostnemu svetu sporočil, da je za obnovo reda in razorožitev tolp potrebna "robustna uporaba sile". Guterres zagovarja napotitev mednarodnih sil na Haiti.

Kenija je že izrazila pripravljenost, da vodi te sile. Varnostni svet naj bi o zadevi razpravljal v prihajajočih tednih.