Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protestnike so vodili delavski sindikati, ki pravijo, da je Mileiev odlok, ki ga je podpisal prejšnji teden, "protiustaven".

Protestniki so se zbrali pred pravosodno palačo, v kateri so nekatere civilnodružbene skupine v soboto vložile pobudo, da se kontroverzni odlok razglasi za protiustaven.

Sorodna novica Milei ob predstavitvi šokterapije za gospodarstvo: Posameznikom bomo vrnili svobodo

Protesta se je udeležilo približno 8000 ljudi, pri tem pa so nekateri vihteli v rokah argentinske zastave, drugi pa nosili transparente z napisi "Domovina ni na prodaj".

"Ne postavljamo pod vprašaj legitimnosti predsednika Mileia, hočemo pa, da spoštuje delitev vej oblasti. Delavci morajo braniti svoje pravice, ko pride do protiustavnosti," je za AFP na shodu povedal vodja sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Gerardo Martinez.

Milei je prejšnji teden razkril svoj načrt prenove ekonomskega sistema Argentine s spremembo več kot 300 predpisov. Eden najbolj ključnih vidikov Mileievih načrtov je odprava zakonov, ki uravnavajo najemnine, in tistih, ki preprečujejo privatizacijo državnih podjetij.

Milei je napovedal tudi "modernizacijo delavske zakonodaje, da bi olajšali postopek ustvarjanja pravih služb". Odlok bi odpravil nekatere zaščite delavcev, vključno z avtomatičnimi zvišanji pokojnin, in omejil pravico delavcev do stavk.

Ukrepi zadevajo tudi turizem, farmacijo, proizvodnjo vina, satelitske spletne storitve in zunanjo trgovino.