Michael Cohen je bil osebni odvetnik Donalda Trumpa in je užival njegovo zaupanje. Foto: Reuters
Michael Cohen je bil osebni odvetnik Donalda Trumpa in je užival njegovo zaupanje. Foto: Reuters

Spletni portal BuzzFeed, ki se sklicuje na vira v organih pregona, povezana s preiskavo, je v četrtek poročal, da sta Trump in Cohen med predsedniško kampanjo leta 2016 skovala načrt, da se nadaljujejo prizadevanja za gradnjo stolpnice Trump Tower v Rusiji.

Potem ko je zmagal na volitvah, naj bi Trump osebno naročil Cohenu, ki je priznal krivdo zaradi laganja pred kongresom glede časa konca projekta in je sodeloval s preiskovalci, naj laže ameriškim kongresnikom glede njunih prizadevanj.

Po poročanju BuzzFeeda je Cohen preiskovalcem dejal, da mu je Trump "osebno naročil, naj laže" glede datuma konca pogajanj, da bi zakril Trumpovo vpletenost, poroča BBC.

Portal je še poročal, da ima posebni preiskovalec Robert Mueller, ki preiskuje obtožbe o Trumpovem prepovedanem sodelovanju z Rusijo, dodatne dokaze, ki potrjujejo Cohenovo različico dogodkov.

Trump naj bi poleg tega Cohena spodbujal, naj načrtuje srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v času predsedniške volilne kampanje.

Reuters ni mogel preveriti verodostojnosti poročila portala BuzzFeed. Cohenov svetovalec Lanny Davis je dejal, da on in Cohen ne želita komentirati poročila, Cohenov odvetnik Guy Petrillo pa po poročanju Reutersa za odziv ni bil dosegljiv.

Trump je večkrat zanikal prepovedano sodelovanje z Rusijo med predsedniško kampanjo. Foto: Reuters
Trump je večkrat zanikal prepovedano sodelovanje z Rusijo med predsedniško kampanjo. Foto: Reuters

"Najresnejše obtožbe do zdaj"

"Obtožba, da je predsednik ZDA morda spodbujal k laganju pred našim odborom z namenom ovirati preiskavo in zakriti svoja poslovanja z Rusijo, je med najresnejšimi do zdaj," je po objavi poročila BuzzFeeda dejal demokratski predsednik odbora predstavniškega doma za obveščevalne dejavnosti Adam Schiff. "Storili bomo, kar bo treba, da ugotovimo, ali je to res," je dodal.

Oglasil se je tudi demokrat Jerrold Nadler, ki je sporočil, da bo zadevo preiskoval tudi odbor za pravosodje, ki mu predseduje. Nadler je spomnil, da je "naročilo podrejenemu, naj laže kongresu, zvezni zločin."

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je Cohena medtem obtožil, da laže z namenom, da si zagotovi milejšo kazen. Cohen je bil namreč decembra obsojen na triletno zaporno kazen, ki naj bi jo začel prestajati marca.

Medtem ko je pravosodno ministrstvo ugotovilo, da aktualni predsednik ne more biti obtožen, bi lahko takšna obtožba, če se izkaže za resnično, povzročila kongresne postopke za impičment oziroma odstavitev predsednika.

Trump je večkrat zanikal prepovedano sodelovanje z Rusijo in Muellerjevo preiskavo označil za "lov na čarovnice". Tudi Rusija je zavrnila poročila ameriških obveščevalnih služb, da se je Moskva vmešavala v ameriški volilni proces leta 2016 z namenom pomagati Trumpu.