Michael Cohen je na sodišče prišel v spremstvu družine. Foto: Reuters
Michael Cohen je na sodišče prišel v spremstvu družine. Foto: Reuters
Nekdanji Trumpov odvetnik Cohen za tri leta v zapor

52-letni Cohen, ki je nekoč dejal, da bi za "predsednika prestregel tudi kroglo", je v sredo ostro napadel Trumpa, ki ga je med drugim obtožil, da ga je "zapeljal na pot teme namesto svetlobe".

"Moja šibkost je bila slepo sledenje Donaldu Trumpu. Čutil sem, da je moja dolžnost, da zakrijem njegova umazana dejanja. Odkar sem začel delati za Trumpa, sem se počutil kot v čustvenem zaporu," je po poročanju BBC-ja v čustvenem izlivu sodniku Williamu Pauleyju dejal Cohen in sprejel vso odgovornost za svoja dejanja.

Cohen plača za molk Stormy Daniels in Karen McDougal
Sodišče je odločilo, da je Cohen kršil finančna pravila volilne kampanje, s tem ko je v zameno za molk plačal denar dvema ženskama, s katerima naj bi imel Trump razmerje. Cohen je namreč priznal, da je skupaj s predsednikom načrtoval, pripravil in izvedel plačilo pornografski igralki Stormy Daniels in fotomodelu Karen McDougal za molk o spolnem razmerju s Trumpom. Danielsova je dobila denar prek slamnatega podjetja, McDougallova pa v obliki plačila za ekskluzivni intervju v opravljivem mediju, ki potem ni bil objavljen. To je potekalo v dogovoru z vodstvom opravljivega National Enquirerja, ki podpira Trumpa. "Zarota" je bila kaznivo dejanje, ker je bila namreč izpeljana z namenom vplivanja na volilni izid leta 2016.

Lagal tudi o stikih z Rusi
Sodišče je ugotovilo tudi, da je Cohen lagal o vpletenosti Rusov v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Cohen je namreč priznal, da je lagal kongresu in imel stike s predstavniki Rusije okrog Trumpove kampanje že leta 2015 ter da so Trumpovi posli okrog gradnje hotela v Moskvi potekali naprej tudi, ko je javno zatrjeval, da z Rusijo nima nobenih povezav.

Kazen bo začel prestajati 6. marca 2019
Poleg zaporne kazni mora Cohen plačati še dva milijona dolarjev globe. Cohen po izrečeni kazni ni dajal izjav za medije. Kazen bo začel prestajati 6. marca 2019 v zaporu Otisvile v zvezni državi New York.

Trump je sicer prejšnji mesec o Cohenu dejal, da je "šibka" in ne preveč "pametna oseba".

Nekdanji Trumpov odvetnik Cohen za tri leta v zapor