V Braziliji bodo danes splošne volitve, največ pozornosti pa velja predsedniškim volitvam, ki že veljajo za najbolj nepredvidljive v zadnjih desetletjih. Foto: Reuters
V Braziliji bodo danes splošne volitve, največ pozornosti pa velja predsedniškim volitvam, ki že veljajo za najbolj nepredvidljive v zadnjih desetletjih. Foto: Reuters
V javnomnenjskih raziskavah trenutno vodi nekdanji vojaški poveljnik, znan po ostrih besedah, 63-letni Jair Bolsonaro. Foto: Reuters

Med kandidati za novega predsednika države ni ne dosedanjega predsednika Michela Temerja in ne nekdanjega predsednika Luiza Lule de Silve. Za predsedniški položaj se tokrat med skupno 13 kandidati poteguje vrsta manj znanih politikov.

V javnomnenjskih raziskavah trenutno vodi nekdanji vojaški poveljnik, znan po ostrih besedah, 63-letni Jair Bolsonaro, ki ga po zadnjih javnomnenjskih raziskavah trenutno podpira 35 odstotkov volivcev in je predsedniški kandidat socialne liberalne stranke (PSL).

Drugi krog predsedniških volitev?
Za Bolsonarovega največjega tekmeca velja kandidat Delavske stranke (PT), 55-letni Fernando Haddad, ki ga je stranka šele pred tremi tedni izbrala za svojega kandidata, ko je sodišče razsodilo, da predsednik de Silva, ki prestaja zaporno kazen zaradi korupcije, ne more kandidirati.

Haddada podpira 22 odstotkov volivcev. Večina verjame, da se bosta Bolsonaro in Haddad za mesto v predsedniški palači, palacio da alvorada, morala pomeriti v drugem krogu predsedniških volitev, ki bo 28. oktobra.

Tretje mesto z okoli 11 odstotki podpore naj bi zasedel 60-letni odvetnik in nekdanji minister za nacionalno integracijo Ciro Gomes, ki se bo skupaj s Haddadom potegoval za glasove levosredinskih volivcev. Tik za petami mu je z desetimi odstotki podpore 65-letni Geraldo Alckmin, kandidat desnosredinske Brazilske socialdemokratske stranke (PSDB), zagovornik tržnega gospodarstva, ki zaradi svoje zmerne drže uživa podporo predvsem sredinskih volivcev.

Volivci v Braziliji bodo poleg predsednika države izbirali tudi 513 poslancev, 53 senatorjev ter guvernerje 26 zveznih držav.