Prizorišče napada. Foto: Reuters
Prizorišče napada. Foto: Reuters

Napadalec je ubil tri zaposlene v bolnišnici in enega bolnika. Še deset ljudi je bilo v napadu ranjenih. Nato je podlegel strelnim ranam, ki si jih je zadal sam, poroča BBC.

Napad je izvedel s polavtomatsko puška AR-15, ki jo je kupil nekaj ur pred napadom, poleg tega je bil oborožen tudi s pištolo.

Med žrtvami je tudi kirurg Preston Phillips, ki je bil tarča napadalca. Vodja policije v Tulsi Wendell Franklin je dejal, da je moški krivil Phillipsa za nenehne bolečine po operaciji hrbta v bolnišnici St Francis 19. maja.

Vodja policija je še povedal, da so nagib napadalca razbrali iz pisma, ki so ga našli na kraju zločina. "To pismo nam je povedalo zgodbo. To je bilo načrtovano. Prišel je z namenom, da ubije doktorja Phillipsa in vsakogar, ki mu je na poti," je povedal Franklin in dodal, da je napadalec pred tem "večkrat klical v bolnišnico in se pritoževal zaradi bolečin ter želel dodatno zdravljenje".

Policija na prizorišče prišla v treh minutah

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija je na kraj streljanja, v bolnišnico st. Francis Hospital, prišla v treh minutah. Kot so zatrdili, so s hitrim posredovanjem preprečili še višje število žrtev. "Za zdaj imamo potrditev, da so mrtvi štirje civilisti, mrtev je tudi napadalec," je dejal namestnik policije Eric Dalgleish.

Policija je bila o napadu obveščena ob 16.52. "Policisti, ki so prišli na kraj, so slišali strele v stavbi, kar jih je usmerilo v drugo nadstropje," je po poročanju BBC-ja še pojasnil Dalgleish.

Policija je bila deležna ostrih kritik prejšnji teden, ko je čakala skoraj uro, preden je posredovala v teksaškem Uvaldeju, kjer je 18-letnik v osnovni šoli ubil 19 otrok in dve učiteljici, policisti pa so skoraj uro čakali pred učilnico, v katero se je zaprl, preden so posredovali.

Biden ponudil zvzeno pomoč lokalni skupnosti

Bela hiša je sporočila, da je predsednik ZDA Joe Biden obveščen o zadnjem napadu in je lokalni skupnosti ponudil pomoč zvezne vlade. Biden je doslej obiskal že newyorški Buffalo, kjer je 18-letni rasist pred dvema tednoma ubil deset temnopoltih ljudi, ter prejšnji teden tudi Uvalde.

Biden poziva k zaostritvi zakonodaje glede orožja, a to za zdaj zaradi nasprotovanja republikancev ni mogoče.

Od začetka januarja je bilo v ZDA 12 strelskih napadov s po najmanj štirimi smrtnimi žrtvami. Skupaj je od začetka leta v takih napadih umrlo 76 ljudi. Strelcev ta statistika žrtev ne zajema.