Predsednik in prva dama sta položila cvetje žrtvam. Foto: Reuters
Predsednik in prva dama sta položila cvetje žrtvam. Foto: Reuters

Predsednik Joe Biden in prva dama Jill Biden sta položila cvetje v spomin na žrtve napada. Med drugim se bosta v Uvaldeju srečala s preživelimi in se udeležila spominske maše, poroča BBC.

V torek je 18-letnik v teksaškem kraju Uvalde vdrl v osnovno šolo, kjer je ubil 19 učencev in dve učiteljici. Napadalec je imel dve polavtomatski jurišni puški. Potem ko je bil ubit, je policija pri njem našla 1657 nabojev in 60 nabojnikov.

Policija je priznala napake pri odzivu na napad, saj je predolgo čakala na ukrepanje kljub obupanim klicem otrok na pomoč in vztrajanju staršev, naj vendarle vdrejo v šolo. Od trenutka napada do smrti napadalca je preteklo 90 minut. Vrstijo se pozivi k uvedbi uradne preiskave ravnanja policije.

Ameriško pravosodno ministrstvo je sporočilo, da bodo izvedli preiskavo policijskega odziva. "Cilj pregleda je zagotoviti neodvisen prikaz ukrepov in odzivov organov pregona tistega dne ter identificirati pridobljene izkušnje in najboljše prakse za pomoč policistom, da se pripravijo na aktivne strelske dogodke in se odzovejo nanje," je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva Anthony Coley.

Kamala Harris za prepoved jurišnega orožja

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je po pokolu v teksaški osnovni šoli v soboto podprla prepoved jurišnega orožja. Podpredsednica je poudarila, da je tovrstno orožje izdelano za vojne in nima mesta v civilni družbi.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris. Foto: EPA
Podpredsednica ZDA Kamala Harris. Foto: EPA

"Ne posedajmo v čakanju na rešitev. Vemo, kaj je potrebno – prepoved jurišnega orožja," je dejala Harris na pogrebu 86-letne Ruth Whitfield, ene od žrtev nedavnega pokola v Buffalu, v katerem je 18-letni rasist ubil deset temnopoltih Američanov. Ta napad se je zgodil le 10 dni pred napadom v Teksasu.

"Zakaj bi lahko kdor koli kupil orožje, s katerim lahko ubija, ne da bi vedeli vsaj, ali je ta človek pred tem zagrešil nasilen zločin? Ali morda predstavlja grožnjo sebi ali drugim? To bi bilo smiselno," je dejala.

Kot je poudarila, je tovrstno orožje izdelano, da bi v kratkem času ubilo čim več ljudi. "Gre za vojno orožje, ki mu ni mesta v civilni družbi," je poudarila podpredsednica.

Poskusi uveljavitve preverjanj ljudi, preden se jim proda orožje, in prepovedi jurišnih pušk so v slepi ulici. Skoraj vsi demokrati to sicer podpirajo, med republikanci pa je podpora le 24-odstotna.

Nacionalna orožarska zveza (NRA) prispeva ogromna sredstva za politične kampanje politikov, s čimer si kupuje njihovo podporo pri nasprotovanju omejevanja dostopa do orožja.