Brezmejno vesolje. Foto: Pixabay
Brezmejno vesolje. Foto: Pixabay

Nasini predstavniki so dejali, da so nepojasnjeni pojavi redki, vendar raziskovalci pogosto nimajo dovolj podatkov, da bi prišli do natančnih in znanstveno podprtih sklepov. Dodali so, da je večino primerov opažanj neznanih zračnih pojavov mogoče popolnoma racionalno pojasniti – večinoma gre za letala, balone, brezpilotne letalnike in druga podobna zračna plovila, vremenske pojave ali celo smeti, kot so plastične vrečke.

Po besedah predstavnikov Nase zato ni razloga za sklepanje, da za tovrstnimi pojavi stojijo nezemeljski akterji, vendar pa te možnosti ne morejo dokončno in neizpodbitno izključiti, saj še vedno obstaja manjše število popolnoma nepojasnjenih pojavov.

Nelson je ob tem dejal, da po njegovem osebnem mnenju življenje obstaja še kje drugje v vesolju, da pa so možnosti, da so nezemeljska bitja obiskala Zemljo, zelo majhne.

Namestnica vodje Nasinega direktorata za znanstvene misije Nicola Fox je ob tem dodala, da gre pri neznanih zračnih pojavih za "eno največjih skrivnosti našega planeta", kot razlog pa je navedla pomanjkanje podatkov, zaradi česar ni mogoče izpeljati znanstveno podprte ugotovitve.

Odpraviti stigmo, ki spremlja NLP-je

Fox in Nelson sta oznanila še, da bo Nasa imenovala novega direktorja za raziskovanje neznanih zračnih pojavov, ki naj bi poskrbel za vzpostavitev zanesljive baze podatkov in njihovo vrednotenje. Nista pa želela razkriti, kdo naj bi prevzel to funkcijo.

Fox je omenila tudi, da želijo oblikovati načrt za prihodnje proučevanje neznanih zračnih pojavov, pri čemer so v poročilu pojasnili, kako bi si raziskovalci pri tem lahko pomagali z umetno inteligenco. Poudarila je še, da želijo odpraviti stigmo, ki spremlja neznane leteče predmete, saj piloti zaradi tega pogosto nočejo prijaviti nenaravnih pojavov, ki jih opazijo.

Razprava o neznanih zračnih pojavih je julija potekala tudi v spodnjem domu ameriškega kongresa, kar nakazuje na resno priznanje, da si opažanja skrivnostnih in nepojasnjenih pojavov vsaj v ZDA zaslužijo obravnavo na najvišjih vladnih ravneh, poročajo tuje tiskovne agencije. Številni so sicer takrat podvomili o smiselnosti tovrstnih razprav.