Letalo cessna citation. Foto: EPA
Letalo cessna citation. Foto: EPA

Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je sporočila, da je letalo cessna citation v nedeljo vzletelo iz Elizabethtowna v zvezni državi Tennessee proti letališču MacArthur na Long Islandu v državi New York. Nad Long Islandom je letalo nenadoma obrnilo proti Washingtonu.

Za zdaj ni jasno, zakaj se letalo ni odzivalo in je nato padlo. Letalo je letelo neposredno nad glavnim mestom ZDA, v najbolj omejenem zračnem prostoru v državi.

Spletne strani za sledenje leta so pokazale, da se je letalo hitro spiralno spuščalo in v nekem trenutku padalo s hitrostjo več kot 547 kilometrov na uro, preden je strmoglavilo na območju St. Mary's Wilderness.

Vojaško letalo vznemirilo prebivalce

Vojska je zaradi neodzivnosti letala v zrak poslala svoje letalo. Poveljstvo severnoameriške vesoljske obrambe je sporočilo, da je vojaški lovec F-16 prebil zvočni zid, kar je vznemirilo prebivalce. Vojaško letalo naj ne bi napadlo poslovnega letala, ampak naj bi ga opozarjalo s posebnimi svetlečimi raketami.

"Te se uporabljajo z največjo pozornostjo do varnosti prestreženega letala in ljudi na tleh," je sporočilo Severnoameriško zračno poveljstvo (Norad).

Policija v Virginiji je sporočila, da so bili o morebitni nesreči obveščeni v nedeljo popoldne, reševalci pa so do kraja nesreče prišli peš nekaj ur kasneje.

Strmoglavljeno letalo je bilo registrirano pri podjetju Encore Motors of Melbourne Inc, ki ima sedež na Floridi.

Direktor podjetja John Rumpel je za New York Times povedal, da so bili na krovu letala njegova hči, dveletna vnukinja, njena varuška in pilot. Rumpla so obiskali v Severni Karolini, nato pa so se vračali domov v East Hampton na Long Islandu.