V Lewistonu v zvezni državi Maine je oktobra vojaški rezervist pobil 18 ljudi. Foto: AP
V Lewistonu v zvezni državi Maine je oktobra vojaški rezervist pobil 18 ljudi. Foto: AP

Oba napada sta se zgodila v nedeljo, z le nekajurnim zamikom, in sta bila uradno vpisana v statistiko kot 37. oz. 38. množični strelski pokol v ZDA letos.

V Vancouvru, predmestju Portlanda, ki leži tik čez mejo v zvezni državi Washington, so našli mrtve pet članov iste družine, vključno z domnevnim storilcem, ki je med drugim ubil tudi svoji hčerki.

V hiši v Dallasu pa je 21-letni moški, ki so ga pred tem že obravnavali zaradi napada, ustrelil pet ljudi, vključno z dojenčkom.

To je največje število množičnih strelskih pokolov v zadnjih 20 letih, odkar spremljajo statistiko – prejšnji rekord je bil lani s 36 množičnimi streljanji, poroča Guardian.

V nedeljo se je zgodil še en smrtonosni napad, in sicer v New Yorku, kjer je 38-letni moški zabodel štiri svoje sorodnike, vključno z dvema otrokoma, ob tem pa še eno žensko in dva policista, preden so ga ustrelili. To je bil po podatkih AP-ja 41. množični umor leta 2023 v ZDA.

V ZDA je pravica do orožja tako rekoč neodtujljiva. Foto: AP
V ZDA je pravica do orožja tako rekoč neodtujljiva. Foto: AP

Najmanj 203 ljudi je letos umrlo v množičnih pobojih, ki se jih definira kot "incidente, v katerih umre štiri ali več ljudi, pri čemer v to ni vključen storilec". Podobno definicijo uporablja FBI.

Najsmrtonosnejši napad oktobra v Mainu

Kljub medijski pozornosti, ki jo množični strelski pokoli pritegnejo, pa se jih večina ne zgodi na javnih prostorih – najmanj 26 od 38 letos se jih je zgodilo v zasebnih domovanjih ali zavetiščih, navaja Washington Post.

Različne skupine štejejo množične strelske pokole in poboje na različne načine. Nekateri, kot je organizacija Gun Violence Archive, vključujejo tudi primere, v katerih je ustreljenih več ljudi, ne glede na to, ali zato ran umrejo, zato so številke precej višje – letos so denimo našteli 630 takih streljanj.

Število množičnih strelskih pohodov je leta 2020 zaradi pandemije padlo na 21, a se je naglo okrepilo do novega rekorda. Praznični konec tedna 4. julija je denimo zasenčilo kar 16 strelskih pohodov, v katerih je bilo skupno ubitih 15 ljudi, skoraj sto pa jih je bilo ranjenih.

A daleč najbolj smrtonosni napad leta se je zgodil 25. oktobra v Lewistonu v Mainu, ko je vojaški rezervist na kegljišču in v baru umoril 18 ljudi. Drugi najhujši napad se je zgodil januarja v Monterey Parku v Kaliforniji, ko je med praznovanjem kitajskega novega leta moški ustrelil 11 ljudi.