Protesti proti Ortegi so se začeli pred letom dni. Foto: Reuters
Protesti proti Ortegi so se začeli pred letom dni. Foto: Reuters

Izpuščeni zaporniki bodo kazen do konca odslužili v domačem priporu, prepovedana pa jim bo udeležba na protestih ali drugih javnih zbiranjih, poroča Reuters.

Vlada je sporočila, da je med izpuščenimi zaporniki 36 tistih, ki so bili aretirani med protesti, a da ni nobenega političnega zapornika. Opozicijska skupina Državljansko zavezništvo medtem pravi, da je 18 izpuščenih zapornikov političnih.

Opozicija medtem vlado poziva, naj izpolni svojo obljubo o izpustitvi na stotine ljudi, ki so še vedno zaprti od lanskih protestov.

Protesti so aprila lani izbruhnili, ko je predsednik Ortega, nekdanji marksistični gverilec, ki je na položaju od leta 2007, skušal krčiti socialno podporo. Kmalu so se prelevili v širše nasprotovanje njegovi vladi.

Ortega je bil predsednik že v osemdesetih letih. Foto: Reuters
Ortega je bil predsednik že v osemdesetih letih. Foto: Reuters

V protestih je bilo po podatkih Interameriške komisije za človekove pravice, avtonomne veje Organizacije ameriških držav, ubitih najmanj 324 ljudi.

Ortega je proteste označil za nezakonito zaroto njegovih nasprotnikov, kritiki pa ga obtožujejo vse bolj avtoritarnega vladanja.

Vlada je ukrep o izpustitvi zapornikov sprejela pred shodom Ortegovih političnih nasprotnikov, napovedanim za sredo, ki so ga oblasti označile za nezakonitega, kar bi lahko sprožilo nov konflikt.

Opozicijski shod je prepovedan z razlogom, češ da so bili njegovi organizatorji vpleteni v "hude kršitve javnega reda" v preteklih protestih. Organizatorji pa so odločeni, da prepoved ignorirajo.

Za četrtek in petek so predvideni novi shodi, ki bi lahko podžgali nov upor proti predsedniku.
Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Michelle Bachelet je opozorila, da bi bili lahko prihajajoči protesti nasilni. Kot je opozorila, je bilo v zadnjem letu razseljenih 62.000 ljudi, na stotine pa jih je bilo aretiranih.