Foto: EPA
Foto: EPA

24-letna Yvette Harrell je julija lani, ko je bila v šestem tednu nosečnosti, ustrelila drugo žensko, zaradi česar je obtožena drugostopenjskega umora. Sedem mesecev kasneje zahteva izpustitev iz pripora na Floridi, ker naj bi bil njen nerojeni otrok "nezakonito pridržan", poroča BBC.

Njen odvetnik William Norris trdi, da je zaporniško osebje "ogrozilo otroka zaradi pomanjkanja razumne in potrebne predporodne oskrbe". V imenu nerojenega otroka je vložil tožbo na floridsko sodišče.

Pozval je, da se Yvete Harell izpusti iz zapora, dokler se otrok ne rodi, da bo v tem času lahko deležna ustrezne oskrbe. Tudi oče otroka, Michael O'Brien, je za NBC Miami izrazil zaskrbljenost za stanje otroka.

Ideja, da ima nerojeni otrok že ustavne pravice, se v ZDA uveljavlja od razveljavitve sodnega primera Roe proti Wade, ki je leta 1973 na zvezni ravni uzakonil umetno prekinitev nosečnosti.

Zaporniške oblasti preverjajo predporodno oskrbo

Yvette Harrell zaporniškim oblastem v pritožbi odvetnika Norrisa očita, da je zadnji zdravniški pregled imela novembra, da v zaporu ne prejema potrebnih vitaminov in tekočin, enkrat naj bi jo pustili v kombiju brez klime pri zunanji temperaturi 38 stopinj Celzija.

Urad državnega tožilca na Floridi je pozval, naj se pritožba zavrne, saj ne vsebuje ustreznih dokazov, ki bi podprli trditve o zanemarjanju nosečnice.

Zaporniške oblasti okrožja Miami-Dade pa so sporočile, da "izvajajo popoln pregled ponujenih in prejetih zdravstvenih storitev, da zagotovijo, da je vsa predporodna oskrba, ki jo nudimo v našem priporu, ustrezna".