Po razsodbi so se pred vrhovnim sodiščem zbrali številni protestniki. Foto: Reuters
Po razsodbi so se pred vrhovnim sodiščem zbrali številni protestniki. Foto: Reuters

Sodišče je precedenčno razsodbo iz leta 1973 razveljavilo nekaj tednov po tem, ko je v javnost pricurljal dokument, ki je nakazoval, da se nagibajo v to smer, in sprožil množične proteste po državi.

Sodišče je, konkretno, odločalo o zakonu zvezne države Misisipi, ki prepoveduje splav po 15. tednu nosečnosti, ki so ga danes potrdili s šestimi glasovi proti trem, obenem pa še s petimi proti štirim odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti, ko je razveljavilo odločitev v primeru Roe proti Wade.

Solze sreče nasprotnic splava. Foto: Reuters
Solze sreče nasprotnic splava. Foto: Reuters

Današnja razsodba bo korenito posegla v ženske pravice v ZDA, pri čemer bo zdaj prepuščeno posameznim zveznim državam, ali splav prepovedo.

Pričakuje se, da bo polovica zveznih držav, tistih konservativnejših, zdaj uvedla nove omejitve ali popolno prepoved.

Sorodna novica Nazaj v 50. leta? Reproduktivne pravice žensk vse bolj na tnalu.

13 jih je že sprejelo t. i. samodejni zakon, po katerem bo umetna prekinitev po odločitvi vrhovnega sodišča samodejno prepovedana. Vrsta drugih pa naj bi omejitve sprejela po hitrem postopku.

Tudi v nekaterih danes liberalnejših državah, ki so ga prepovedovale pred letom 1973.

Odločitev bo najhuje prizadela revne ženske. Premožnejše si bodo lahko privoščile opravljanje splava v drugih zveznih državah, kjer bo to še dovoljeno, dokler republikanci v konservativnih državah tega ne bodo opredelili kot kaznivo dejanje.

Zvezne države, kjer je splav prepovedan:

- ne glede na to, ali je ogroženo zdravje matere:
Arkansas, Idaho, Misisipi, Severna Dakota, Južna Dakota, Oklahoma;

- brez izjem v primeru posilstva:
Arkansas, Kentucky, Louisiana, Misuri, Severna Dakota, Južna Dakota, Tennessee, Teksas;

- brez izjem za incest:
Arkansas, Kentucky, Louisiana, Misuri, Misisipi, Severna Dakota, Južna Dakota, Tennessee, Teksas.

Misisipi ima le eno kliniko, kjer je mogoče opraviti umetno prekinitev nosečnosti. Ta se bo zdaj morala zapreti, skupaj s podobnimi ustanovami v približno polovici zveznih držav.

Prva zvezna država, ki je po novem zakonu povsem prepovedala splav, je postal Misuri, katerega državni tožilec Eric Schmitt je že podpisal odlok.

Brez pravice do splava 36 milijonov žensk

Z današnjo prelomno razsodbo bo onemogočen dostop do splava za okoli 36 milijonov žensk reproduktivne starosti, ocenjuje raziskava skupine Planned Parenthood (Načrtovano starševstvo), zdravstvena organizacija, ki zagotavlja reproduktivno zdravstveno varstvo v ZDA in po svetu.

Demokratski guvernerji vrste zveznih držav, vključno s Kalifornijo, Novo Mehiko in Michiganom, so že pred današnjo odločitvijo napovedali, da nameravajo ob razveljavitvi Roe proti Wade vpisati pravico do splava v svoje ustave.

Konservativne skupine medtem pozdravljajo odločitev vrhovnega sodišča, za kar so lobirale skoraj pet desetletij.

Slavje nasprotnikov splava pred sodiščem. Foto: Reuters
Slavje nasprotnikov splava pred sodiščem. Foto: Reuters

Nekateri protestirajo, drugi slavijo

Po prelomni odločitvi Roe proti Wade je vrhovno sodišče leta 1973 s sedmimi glasovi za in dvema proti odločilo, da je pravica ženske, da prekine nosečnost, zaščitena z ameriško ustavo.

Razsodba je dala Američankam popolno pravico do splava v prvem trimesečju nosečnosti, je pa dopustila omejitve v drugem trimesečju in prepoved v tretjem.

A v nadaljnjih 49 letih so razsodbe v več zveznih državah postopoma krnile dostop do splava v več kot ducat zveznih držav. Veliko priložnost so nasprotniki splava dobili po tem, ko je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump imenoval kar tri konservativne vrhovne sodnike, s čimer se je njihova večina povečala na šest proti tri.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica Vatikan: "Obramba življenja presega pravice posameznika." Trudeau: "Grozljiva razsodba."

Za odpravo pravice do umetne prekinitve nosečnosti so poleg Alita glasovali še Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh in Amy Coney Barrett, ki jih je na vrhovno sodišče imenoval Trump. Predsednik sodišča John Roberts je podprl le zakon države Misisipi, več pa ni dodal.

Proti obema vprašanjema je glasovala liberalna manjšina sodnikov – Sonia Sotomayor, Elena Kagan in Stephen Breyer. Zapisali so, da z žalostjo za vrhovno sodišče in za milijone Američank, ki so izgubile temeljno ustavno pravico, izražajo nasprotovanje.

"Večina je odpravila 50 let staro ustavno pravico, ki ščiti ženske svoboščine in enakopravnost. Prekršila je osnovno načelo vladavine prava, ki spodbuja konstantnost. S tem je ogrozila tudi druge pravice, kot so pravica do kontracepcije, pravica do istospolnih spolnih odnosov in porok. Na koncu pa tudi spodkopava legitimnost vrhovnega sodišča," je zapisala manjšina.

Alito je sicer zatrdil, da to na druge precedense ne bo vplivalo, vendar pa je njegov kolega Thomas zapisal, da bo treba odločati tudi o istospolnih odnosih in porokah ter o kontracepciji.

WHO: Na leto 73 milijonov splavov

V ZDA se je število splavov v letih med 2017 in 2020 povečalo za osem odstotkov, potem ko je število splavov 30 let upadalo.

Največ splavov so v ZDA imeli leta 1980, sedem let po razsodbi v primeru Roe proti Wade, in sicer 29,3 splava na 1000 žensk reproduktivne starosti (15–44 let), leta 2017 pa je ta delež znašal 13,5 na 1000 žensk, preden je do leta 2020 zrasel na 14,4.

Leta 2020 so v ZDA našteli 930.160 splavov, kar pomeni, da se je 20,6 odstotka vseh nosečnosti končalo z umetno prekinitvijo. Globalno se sicer pravica do splava krepi. Po podatkih WHO-ja je vsako leto opravljenih 73 milijonov splavov, kar pomeni 29 odstotkov vseh nosečnosti.

Po razsodbi se je pred vrhovnim sodiščem zbrala množica ljudi, tako protestnikov in zagovornikov pravice do splava kot tudi podpornikov splava.

Prvi so ogorčeni, čustveni, številni so izbruhnili v jok, medtem ko drugi razsodbo praznujejo. Pričakuje se tudi nasilje, zaradi česar so poslopje sodišča posebej zavarovali. Okrepilo se je tudi varovanje vrhovnih sodnikov.

Američani za pravico do splava

Odnos Američanov do umetne prekinitve nosečnosti je sicer zapleten, vendar pa popolno prepoved podpira le deset odstotkov prebivalcev. Po vseh anketah večina prebivalcev ZDA na splošno podpira pravico do splava. Gallupova anketa maja lani je ugotovila več kot 80-odstotno podporo.

Konservativni sodnik Samuel Alito je zapisal, da sta bili odločitvi v primerih Roe proti Wade in potem Načrtovano starševstvo proti Casey, ki je pravico do splava potrdilo, napačni in ju je bilo treba odpraviti.

"Ustava ne zagotavlja pravice do splava. Pooblastila za regulacijo splava se morajo vrniti k volivcem in njihovim izvoljenim predstavnikom," je zapisal Alito, ki je že v osnutku namignil, da naj si ženske pač potem izvolijo predstavnike, ki bodo podprli pravico do splava.

Biden napovedal ukrepe

Ameriški predsednik Joe Biden je odločitev sodišča kritiziral in izpostavil, da so sodniki s tem ogrozili zdravje in življenje Američank, razsodba pa da je popeljala državo 150 let v preteklost.

"To je zelo žalosten, mračen dan za sodišče in za državo," je povedal Biden. "Ustavno sodišče je Američanom izrecno odvzelo ustavno pravico, ki jim jo je že priznalo. Preprosto so jo vzeli. Kaj takega se še nikdar ni zgodilo s pravico, ki je za toliko Američanov tako zelo pomembna."

Joe Biden je odločitev sodišča ostro obsodil. Foto: AP
Joe Biden je odločitev sodišča ostro obsodil. Foto: AP

"Vrhovno sodišče je prvič v zgodovini odvzelo ustavno pravico, ki je 50 let ščitila pravico žensk do odločanja o lastnem zdravju, pravico do zasebnosti brez vpletanja politike. Jasno je, da so življenja in zdravje žensk sedaj v ZDA ogrožena. Roe proti Wade je bila pravilna odločitev, ki so jo potrjevali tudi vrhovni sodniki imenovani s strani republikanskih predsednikov," je dejal Biden.

"Trije, ki jih je imenoval Donald Trump, so odpravili temeljno pravico," je izpostavil in dejal, da gre za realizacijo ekstremne ideologije in tragično napako.

Ko je opisoval, da bodo morale ženske sedaj rojevati otroke svojih posiljevalcev in otroke, ki so plod incesta, se mu je zalomilo, opozoril pa je tudi, da se kuha tudi odprava drugih pravic, kot so poroke istospolno usmerjenih.

"Edini način za vrnitve pravic je kongresna uzakonitev Roe proti Wade. Kongres trenutno nima glasov za to. Zaradi tega se mora slišati glas volivcev, ki morajo izvoliti predstavnike, ki bodo ščitili pravice," je dejal Biden in napovedal, da bodo jeseni na glasovnicah osebne svoboščine, kot je pravica do zasebnosti.

Napovedal je, da bo njegova vlada storila vse, kar je v njeni moči, da ženskam, ki bodo morale na splav potovati v druge države, to omogoči, ob tem pa napovedal boj za dostopnost do tablet za umetno prekinitev nosečnosti.

Na koncu je v pričakovanju protestov, ki so nemudoma izbruhnili, pozval vse Američane, naj bodo protesti mirni. "Nasilje ni nikoli sprejemljivo, grožnje niso govor," je dejal Biden.

Pelosi: O telesih žensk odločajo Trumpovi sodniki

Tudi predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je pozvala Američane, naj svoje mnenje izrazijo z udeležbo na novembrskih volitvah.

"Kaj delajo? Včeraj so rekli, da države nimajo pravice regulirati ustavne pravice do orožja, danes pa pravijo, da lahko regulirajo pravico žensk do razpolaganja z lastnim telesom. Zadeva je smrtno resna in tega ne bomo dovolili," je dejala.

Pelosi je dodala, da bi morale o svojem telesu odločati ženske, ne pa sodniki, ki jih je imenoval Trump.

Na odločitev sodišča se je odzval tudi nekdanji predsednik Barack Obama. Dejal je, da sodišče ni le ukinilo 50 let starega precedensa, ampak je najbolj osebne odločitve predalo v naročje muham politikov in ideologov. "Več kot mesec dni smo vedeli, da se bo to zgodilo, ampak to zaradi tega ni nič manj uničujoče," je sporočil Obama.

In Trump, po mnenju demokratov glavni krivec za ukinitev pravice do splava? Za Fox News je izjavil, da bo vse v redu. Zagotovil je, da bo odločitev na koncu dobra za vse. Politik, ki je kot demokrat v New Yorku pravico do splava podpiral, nato pa si kot republikanec premislil, je dejal, da je sodišče sledilo ustavi in vrnilo pravice, ki bi jih moralo že zdavnaj. "Odločitev vrača zadeve v roke držav, kamor sodijo," je dejal in odgovornost za odločitev zvrnil na Boga, ki da je prispeval k njegovi odločitvi o imenovanju treh vrhovnih sodnikov.

Inštitut 8. marec: "Odločanje o rojstvu otrok kot privilegij, pogojen z razredom"

Na današnjo razsodbo ameriškega vrhovnega sodišča se je odzval tudi Inštitut 8. marec. Kot so zapisali, preklic uredbe v praksi pomeni, da bo splav dostopen predvsem v demokratskih zveznih državah, v republikanskih državah pa si bodo splav lahko privoščile samo osebe, ki bodo imele dovolj denarja za potovanja in postopke.

"Svobodno odločanje o rojstvu otrok bo postalo privilegij, pogojen z razredom posameznic. Omejevanje dostopa do splava ogroža zdravje mnogih žensk, ki bodo splav prisiljene opravljati po nelegalnih postopkih v neprimernih pogojih pri mazačih. Z omejevanjem pravice do splava bodo ogrožena življenja mnogih."

“Prepoved splava pa ne bo rezultirala samo v številnih smrtih in osebnih stiskah. Prepoved je še en korak hranjenja zasebnega zdravstva, spodbujanja razrednih razlik in vzpostavljanja delitve med tistimi, ki imajo in si lahko privoščijo vse, in tistimi, ki nimajo nič,” je izpostavila Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

Pohod za življenje Slovenija pozdravlja odločitev sodišča

V Pohodu za življenje Slovenija pozdravljajo odločitev sodišča in izpostavljajo, da je "nedotakljivost človeškega življenja temeljna pravica vsakega človeka od spočetja naprej". "Vsaka zakonodaja, ki ne varuje življenja, je krivična. Nerojeni otrok je človek, glavna razlika z rojenim je, da je še v maminem trebuhu in ga s prostim očesom ne moremo videti. Za razliko od leta 1973 imamo sedaj naprave, s katerimi lahko vidimo nerojenega otroka, zaznavamo bitje njegovega srca, vemo, da čuti bolečino, da se smeje," so zapisali.

"V Pohodu za življenje razumemo odločitev Vrhovnega sodišča ZDA kot uskladitev prava z dognanji sodobne znanosti. S sodbo leta iz 1973 je bila samo v ZDA storjena nepopravljiva krivica več kot 50 milijonom splavljenim nerojenim otrokom ter njihovim mamam in očetom v stiski. Želimo si, da bi svež, moderen veter spoštovanja življenja iz ZDA prinesel pozitivne spremembe za nerojene otroke ter trpeče mame in očete tudi v Slovenijo," je še zapisala Urša Cankar Soares, voditeljica Pohoda za življenje.

Vrhovno sodišče ZDA razveljavilo pravico do splava
Slovenski odzivi na prepoved splava v ZDA