Obiskovalci si ogledujejo razstavo na letnem zborovanju orožarskega lobija. Foto: AP
Obiskovalci si ogledujejo razstavo na letnem zborovanju orožarskega lobija. Foto: AP

Na letnem zborovanju najvplivnejšega ameriškega orožarskega lobija, ki ga je včeraj obiskal tudi ameriški predsednik Donald Trump, je North sporočil, da se ne bo potegoval za nov mandat predsednika organizacije.

Izvršni direktor NRA-ja Wayne LaPierre je članom odbora namreč poslal pismo, v katerem je Northa obtožil, da ga želi z objavo "škodljivih informacij" ponižati in škoditi članom NRA-ja ter drugemu amandmaju ustave, ki Američanom dovoljuje posedovanje orožja.

North je odgovoril, da je nameraval organizaciji le pomagati in ustanoviti krizni odbor za preiskavo finančnih zadev znotraj organizacije. Nato se je odločil odstopiti.

75-letni upokojeni vojaški poročnik North je v ZDA znan kot ena osrednjih figur v aferi Iran-Contra, skrivni prodaji orožja administracije Ronalda Reagana Iranu ter nezakoniti preusmeritvi sredstev upornikom v Nikaragvi. Leta 1989 je bil za sodelovanje obsojen, a je bila obsodba leto pozneje po pritožbi razveljavljena.

Izvršni direktor NRA-ja Wayne LaPierre. Foto: AP
Izvršni direktor NRA-ja Wayne LaPierre. Foto: AP

Pet milijonov članov orožarskega lobija

NRA je s petimi milijoni članov daleč najmočnejši orožarski lobi v ZDA, ki je v preteklosti tesno sodeloval s kongresom pri pisanju zakonodaje, da je zaščitil pravico do posedovanja orožja in proizvajalce obranil pred odgovornostjo za nasilje in strelske napade.

Orožarski lobi je igral pomembno vlogo pri Trumpovi zmagi na volitvah leta 2016. V podporo Trumpovi kampanji so leta 2016 namenili kar 30,3 milijona dolarjev, navaja center za odgovorno politiko.

Pogodba o prodaji orožja nadzira izvoz in prodajo

Sorodna novica Trump umika ZDA iz mednarodne pogodbe o prodaji orožja

Predsednik je v petek obiskal letno zborovanje lobija v Indianapolisu in napovedal umik ZDA iz mednarodne pogodbe o prodaji orožja – ki po ocenah NRA-ja ogroža drugi amandma.

Pogodbo je leta 2013 podpisalo okoli 130 članic Združenih narodov. Pogodba od držav zahteva, da nadzirajo in popisujejo svoj izvoz orožja ter zagotovijo, da prodaja orožja ne krši obstoječih embargov, poroča BBC.

Države morajo prav tako zagotoviti, da se orožje, ki ga izvažajo, ne uporabi za genocid, zločine proti človeštvu, vojne zločine ali teroristična dejanja. V primeru ugotovljenih nepravilnosti morajo ustaviti prodajo.

Bela hiša v času Trumpove administracije trdi, da pogodbo nekatere skupine zlorabljajo za onemogočanje "suverenih nacionalnih odločitev", kot je bil poskus prodaje britanskega orožja Savdski Arabiji, poroča BBC. Prodaja orožja iz Zahodnih držav v Savdsko Arabijo je še posebej pereča tema, saj ga ta uporablja v vojni v Jemnu, kjer je bilo ubitih in ranjenih na tisoče civilistov.

ZDA največje izvoznice orožja

ZDA so daleč največje izvoznice orožja na svetu, prodaja ameriškega orožja je denimo kar za 58 odstotkov višja od prodaje Rusije, druge največje izvoznice.

Trump: "Ne bomo predali suverenosti"

Trump je na zborovanju ob napovedi izstopa dejal, da njegova administracija ne bo "predala ameriške suverenosti". V izjavi je nato Bela hiša sporočila, da pogodba ne "naslavlja problematike neodgovorne prodaje orožja, saj drugi največji izvoznici, kot sta Rusija in Kitajska, sporazuma nista podpisali".

Človekoljubne organizacije so obsodile Trumpovo napoved. "ZDA se bodo pridružile Iranu, Severni Koreji in Siriji med nepodpisnicami zgodovinskega sporazuma, katerega edini namen je zaščititi nedolžna življenja pred smrtonosnim orožjem," je zapisala predsednica Oxfam America Abby Maxman.