Donald Trump je glasen zagovornik zakonite prodaje orožja. Foto: Reuters
Donald Trump je glasen zagovornik zakonite prodaje orožja. Foto: Reuters

Trump meni, da je pogodba, ki je senat sicer ni nikoli ratificiral, hudo zgrešena. Dejal je, da ne bo nikoli dovolil, da bi tuji birokrati teptali pravico Američanov do orožja.

Generalna skupščina Združenih narodov je pogodbo sprejela aprila 2013. Omenjena pogodba ureja mednarodno trgovino z orožjem, od letalonosilk do pištol, pri pogajanjih pa je sodelovala vlada republikanca Georgea Busha mlajšega.

Pogodba skuša preprečiti nezakonite transferje orožja, še posebej tam, kjer so bile glede tega sprejete sankcije Varnostnega sveta Združenih narodov.

Pogodbo, ki regulira okoli 70 milijard dolarjev prodaje konvencionalnega orožja in si prizadeva onemogočiti dostop do orožja kršilcem človekovih pravic, je ratificiralo približno 100 držav, med njimi večina evropskih zaveznic ZDA.

Ameriški senat je kljub Obamovemu podpisu ni nikoli ratificiral.

NRA je že vse od podpisa pogodbe tej ostro nasprotoval, saj so ZDA največja izvoznica orožja na svetu.

NRA Trumpovi kampanji namenil 30 milijonov dolarjev

Orožarski lobi je igral pomembno vlogo pri Trumpovi zmagi na volitvah leta 2016. V podporo Trumpovi kampanji so leta 2016 namenili kar 30,3 milijona dolarjev, navaja center za odgovorno politiko.

V času njegovega predsedovanja Američani ne morejo pričakovati ukrepov proti orožarski epidemiji. "Večjega zagovornika pravice do orožja od mene ni," je dejal v Indianapolisu volivcem, ki jih bo nujno potreboval za morebitno novo zmago na volitvah 2020.