Oliver North je s Foxa zdaj pristal pri NRA-ju. Foto: Reuters
Oliver North je s Foxa zdaj pristal pri NRA-ju. Foto: Reuters

74-letni North se v najvplivnejši orožarski lobi v ZDA seli s komentatorskega položaja na desno usmerjeni televiziji Fox News.

North je bil marinec, ki so ga zaposlili v svetu za nacionalno varnost Reaganove vlade in ga izkoristili kot grešnega kozla za celotno afero Iran-Contra (t. i. Irangate). Ameriška vlada je prodajala Iranu orožje v zameno za osvoboditev talcev v Libanonu, North pa je denar preusmeril k desničarskim revolucionarjem v Nikaragvo.

Preberite še:
MMC-intervju s članom Nacionalne orožarske zveze (NRA): "Ne uporabite mojega pravega imena. Nočem, da mi ukradejo orožje."

Obtožnica je zajemala 16 točk, med njimi oviranje kongresne preiskave, kjer se je izgovarjal na amnezijo. Na koncu je dobil le dve leti pogojne kazni, 150.000 dolarjev globe in 1.200 ur družbenokoristnega dela.

Neuspešni politični poskusi
Nato mu je priskočila na pomoč ameriška zveza državljanskih svoboščin (ACLU), ki je dosegla, da so mu kazen leta 1990 razveljavili.

North se je po oprostitvi poskušal neuspešno podati v politiko, kariero pa mu je rešila televizija Fox News, ki mu je dala oddajo, v kateri je pripovedoval vojne zgodbe.

Med predsedniki NRA-ja je bil dolga leta tudi hollywoodski zvezdnik Charlton Heston, ki se je zapisal v zgodovino z vzklikom, da mu bodo orožje lahko vzeli le iz njegovih "mrzlih mrtvih rok".