Predsednik Biden je sicer že večkrat dejal, da namerava prepoved razveljaviti. Foto: EPA
Predsednik Biden je sicer že večkrat dejal, da namerava prepoved razveljaviti. Foto: EPA

Prepoved je Trump sicer napovedal že v prvem letu svojega mandata, poroča britanski BBC, vendar transspolnih pripadnikov vojske po novem ne bo več mogoče odpustiti na podlagi spolne identitete, so sporočili iz Bele hiše.

Po podatkih ministrstva za obrambo, ki jih je analizirala neprofitna skupina Palm Center, je bilo leta 2019 v vojaških silah aktivnih 8.980 transspolnih oseb. "Predsednik Biden meni, da spolna identiteta ne sme biti ovira za služenje vojaškega roka in da je moč ZDA v njihovi raznolikosti," so sporočili iz Bele hiše.

Novi obrambni minister Lloyd Austin, upokojeni vojaški general, je v izjavi dejal: "Ministrstvo bo nemudoma sprejelo ustrezne ukrepe, s katerimi bo posameznikom, ki se opredelijo kot transspolne osebe, omogočilo, da vstopijo v vojsko in službo opravljajo v skladu s spolom, s katerim se identificirajo."

Trump je leta 2017 na Twitterju napovedal, da država transspolnim Američanom ne bo več dovoljevala služenja vojske, prepoved pa je začela veljati aprila 2019. Foto: AP
Trump je leta 2017 na Twitterju napovedal, da država transspolnim Američanom ne bo več dovoljevala služenja vojske, prepoved pa je začela veljati aprila 2019. Foto: AP

Prepoved Trump napovedal prek Twitterja

Trump je leta 2017 na Twitterju napovedal, da država transspolnim Američanom ne bo več dovoljevala služenja vojske, kot razlog pa je navedel "izjemne zdravstvene stroške in motnje".

Prepoved je začela veljati aprila 2019, poroča BBC. Transspolne osebe, ki so v vojski že delale, so kljub novim pravilom smele nadaljevati delo, a novih nabornikov niso sprejemali.

Tedanji obrambni minister Jim Mattis je prepoved omejil na posameznike s spolno disforijo in tiste, katerih biološki spol in identiteta se ne ujemata.

Biden uveljavil več sprememb

Novi predsednik ZDA podpisal 15 izvršnih ukazov, tudi vrnitev k pariškemu podnebnemu sporazumu

Predsednik Biden je sicer že večkrat dejal, da namerava prepoved razveljaviti.

Pred inavguracijo je Ron Klain, ki je zdaj vodja kabineta Bele hiše, dejal, da namerava Biden prvi teden svojega predsedovanja izkoristiti za "napredovanje enakopravnosti in podporo različnih zapostavljenih skupnosti".

Biden je sicer v prvem tednu po inavguraciji že podpisal ukaze o ustavitvi gradnje zidu na meji z Mehiko, razveljavil prepoved za potnike iz nekaterih pretežno muslimanskih držav in sprožil pobudo, ki naj bi izboljšala rasno enakovrednost.