Prva dama Jill Biden se je osebno zahvalila pripadnikom nacionalne garde in jim prinesla piškote iz Bele hiše. Foto: Reuters
Prva dama Jill Biden se je osebno zahvalila pripadnikom nacionalne garde in jim prinesla piškote iz Bele hiše. Foto: Reuters

Več tisoč pripadnikom nacionalne garde so v četrtek nepričakovano naročili, naj zapustijo poslopje Kapitola. Neimenovani pripadnik garde je za Politico povedal, da se jih je bilo okoli 5000 ob nizkih temperaturah prisiljenih zateči v bližnjo garažo s samo dvema straniščema.

"Še včeraj (na dan inavguracije, op. a.) so se senatorji in kongresniki fotografirali z nami in se nam zahvaljevali. Čez 24 ur nismo bili več potrebni in so nas izgnali v parkirno garažo. Počutimo se izdane," je za Politico še povedal pripadnik.

Neimenovani ameriški uradnik je za Reuters v petek dejal, da je bilo ob tem od 100 do 200 pripadnikov nacionalne garde pozitivnih na testiranju na novi koronavirus. Spanje v garažah je tako še povečalo možnost prenosa okužbe.

Fotografije pripadnikov nacionalnih gard, spečih na tleh v garažah, ki so zaokrožile v javnosti, so nato sprožile ogorčenje med številnimi ameriškimi kongresniki. Republikanski senator iz Južne Karoline Tim Scott se je pripadnikom zahvalil za varovanje, odgovorne za njihovo nastanitev pa pozval k prevzemu odgovornosti.

Demokratska predstavnica New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez pa je pripadnike nacionalne garde povabila v svojo izpraznjeno pisarno. Vodja demokratske večine v senatu Chuck Shumer je ob tem dejal, da je bila namestitev garde v garaže nezaslišana in se ne bo ponovila.

Ameriški predsednik Biden se je nato opravičil poveljniku odbora za nacionalno gardo in povprašal, kaj lahko v trenutni situaciji storijo. Njegova žena Jill Biden pa je obiskala pripadnike nacionalne garde in se jim osebno zahvalila za varovanje s piškoti iz Bele hiše.

Več guvernerjev ameriških zveznih držav, med njimi guverner Floride Ron DeSantis, so pripadnike garde iz njihovih zveznih držav že pozvali domov. Senatni odbor za pravila naj bi medtem začel preiskavo zadeve.

Nejasnosti glede izgona garde iz Kapitola

Pripadniki nacionalne garde so bili v Kapitolu nastanjeni v centru za obiskovalce, kjer so prav tako spali na tleh. Foto: EPA
Pripadniki nacionalne garde so bili v Kapitolu nastanjeni v centru za obiskovalce, kjer so prav tako spali na tleh. Foto: EPA

Ni še jasno, zakaj so morali pripadniki nacionalne garde sploh zapustiti Kapitol. Tiskovni predstavnik garde je ameriškim medijem dejal, da so se pripadniki umaknili iz zgradbe na zahtevo kapitolske policije, in sicer zaradi "povečanega števila pešcev", saj je kongres v četrtek začel znova zasedati, poroča BBC.

Glavna poveljnica kapitolske policije Yogananda Pittman je nato zanikala, da bi oni naročili umik garde. Še isti dan naj bi spremenili odločitev in pripadnikom garde dovolili vrnitev v Kapitol.

V skupni izjavi v petek sta nacionalna garda in kapitolska policija nato sporočili, da so zagotovili, da imajo vsi v Kapitolu "dovolj prostora" za odmore. Pripadnike nacionalne garde, ki takrat niso bili v službi, pa so nastanili v hotele in druge oblike nastanitev.

7000 pripadnikov bo tudi po inavguraciji ostalo v Washingtonu

New York Times ob tem poroča, da naj bi se v prihodnjih dneh v domače zvezne države vrnilo okoli 19.000 pripadnikov nacionalne garde, okoli 7000 pa naj bi jih ostalo v Washingtonu. Pripadnike so vpoklicali za okrepljeno varovanje prestolnice v času Bidnove inavguracije. Vdor v kongres pred tremi tedni, pri čemer je umrlo pet ljudi, je namreč sprožil strahove, da bi se utegnilo nasilje privržencev zdaj že nekdanjega predsednika Donalda Trumpa še stopnjevati.