Bukele je pred volitvami veljal za političnega avtsajderja. Foto: Reuters
Bukele je pred volitvami veljal za političnega avtsajderja. Foto: Reuters

37-letni Bukele je po skoraj vseh preštetih glasovnicah prejel 54 odstotkov glasov in tako slavil že v prvem krogu. Premagal je glavna tekmeca, 42-letnega trgovskega magnata Carlosa Callejo iz desnega Nacionalističnega republikanskega zavezništva (Arena), in 51-letnega nekdanjega zunanjega ministra Huga Martineza iz vladajoče levičarske Fronte Farabundo Marti za nacionalno osvoboditev (FMLN).

"To je zgodovinski dan za Salvador, saj je bil uničen dvostrankarski sistem," je Bukele dejal svojim podpornikom. Omenjeni dve stranki sta se na oblasti izmenjevali od konca državljanske vojne leta 1992.

Položaj bo Bukele prevzel 1. junija, pri uresničevanju prednostnih nalog pa bo moral iskati podporo desnice, ki ima večino v salvadorskem kongresu. Njegova stranka ima v parlamentu le 11 od 84 sedežev.

Ena najvišjih stopenj kriminala na svetu

Do zdaj najmlajši predsednik katere izmed srednjeameriških držav je obljubil povečanje investicij v izobraževanje in boj proti korupciji, njegova najpomembnejša naloga pa bo končanje nasilja in vzpostavitev varnosti v državi.

Salvador namreč že leta pretresajo spopadi med različnimi kriminalnimi skupinami. Država ima eno najvišjih stopenj nasilnih smrti na svetu; letno imajo 51 umorov na 100.000 prebivalcev. Samo lani se je zgodilo 3.340 umorov, večinoma med kriminalnimi tolpami, ki naj bi skupno imele okoli 70.000 članov od tega jih je 17.000 za zapahi.

Zaradi revščine in pomanjkljive varnosti veliko prebivalcev tudi zapušča državo. Več kot 3.000 Salvadorcev naj bi se tako konec lanskega leta pridružilo karavanam prebežnikov, ki si želijo priti v ZDA.