Mehika in ZDA bodo na začetku prihodnjega leta organizirali poslovno konferenco o možnih naložbah, s katerimi naj bi izboljšali gospodarsko stanje srednjeameriških držav. Foto: EPA
Mehika in ZDA bodo na začetku prihodnjega leta organizirali poslovno konferenco o možnih naložbah, s katerimi naj bi izboljšali gospodarsko stanje srednjeameriških držav. Foto: EPA

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador se je ob tem zavezal k sodelovanju z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom glede zmanjšanja priseljevanja iz Hondurasa, Salvadorja in Gvatemale ter tudi revnejšega juga Mehike. Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je ob tem dejal, da se bodo ZDA v okviru korporacije za čezmorske zasebne naložbe (Overseas Private Investment Corporation_OPIC) zavezale k povečanju javnih in zasebnih naložb v Mehiki za 4,8 milijarde dolarjev, od tega bosta šli dve milijardi dolarjev za mehiški jug.

Nekatere druge zaveze pa so potrditev še obstoječih, še poroča Reuters. Kot so še sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva, zaveze tako vključujejo tudi 1,8 milijarde dolarjev, ki so jih ZDA namenile med letoma 2015 in 2018, ter tudi postavke v proračunu za prihodnje leto.

Ebrardov nagovor za medije je sovpadel z objavo ameriškega zunanjega ministrstva, v kateri je to predstavilo svoje zaveze. Povedal je, da se je mehiška vlada zavezala, da bo v naslednjih petih letih našla 25 milijard dolarjev, ki jih bo namenila za razvoj juga države. "Dogovori pomenijo, da bomo z letom 2019 več kot podvojili tuje naložbe na jugu države," je še dejal.

"Končno vidimo, da so Mehika in ZDA na isti strani glede razumevanja in spoprijemanja z izzivom priseljevanja kot regionalnega vprašanja, in ne kot vprašanja, ki ga lahko razreši le ena država," je dejal Christopher Wilson, namestnik direktorja mehiškega inštituta v Wilsonovem centru v Washingtonu.

Pojasnil je še, da bo večina denarja prišla prek OPIC-a, kar pomeni, da to ne bo breme ameriških davkoplačevalcev. "To je kreativna rešitev, ki so jo poiskali in s čimer je to veliko bolj sprejemljivo za Trumpovo administracijo."

Ameriška in mehiška administracija že dalj časa iščeta skupni jezik glede reševanja vprašanja priseljencev, ki v ZDA vstopajo prek Mehike. Washington pritiska na Mehiko, naj zadrži priseljence, medtem ko obravnava njihove prošnje za azil, a dogovora državi še nista sklenili. Mehiška vlada se je nedavno sicer obvezala, da bo priseljencem ponudila delovne vizume, če bodo izpolnjevali pogoje za bivanje v državi. Lopez Obrador želi, da tudi ZDA naredijo isto.

Roberto Velasco, Ebrardov tiskovni predsednik, je še napovedal, da bo Mehika v prihodnjih dneh naznanila spremembe svoje priseljenske politike, v katero bo vključila tudi obstoječ načrt za podelitev delovnih vizumov.