Številni se odločijo za nezakonito prečkanje meje z ZDA, kjer potem zaprosijo za azil. Foto: Reuters
Številni se odločijo za nezakonito prečkanje meje z ZDA, kjer potem zaprosijo za azil. Foto: Reuters

Poiskati patruljo je bilo še teže kot sam prestop meje, saj imajo ameriški organi na tistem območju le tri agente za 40 kilometrov dolžine meje.

V skupini 400 migrantov je bila polovica otrok, od tega 30 brez spremstva staršev ali sorodnikov. Nezakoniti prehodi meje zadnja leta sicer upadajo, vendar pa je med ljudmi, ki tako prečkajo mejo, zdaj večina družin z otroki. V zadnjem letu je bilo takih skoraj 90 odstotkov.

Zvezni sodnik v ameriški zvezni državi Arizona je štiri ženske obsodil vstopa na naravovarstveno območje in posega v puščavski ekosistem, saj so tam pustile hrano in vodo kot pomoč migrantom. Sodba pomeni prvo obsodbo proti humanitarnim delavcem v desetletju, poroča Guardian.

Humanitarke, prostovoljke iz organizacije Nič več smrtnih primerov (No More Deaths) ‒ Natalie Hoffman, Oona Holcomb, Madeline Huse in Zaachila Orozco-McCormick ‒ so bile spoznane za krive prekrška.

Migranti iz Srednje Amerike so se v zadnjem času tudi malce bolj organizirali in se ne prepuščajo več za drag denar na milost ali nemilost tihotapcem, ampak se zberejo v večje skupine, t. i. karavane, kjer so bolj varni pred zlorabami in nasiljem.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred vmesnimi kongresnimi volitvami novembra lani nenehno svaril pred veliko karavano migrantov iz Hondurasa, Salvadorja in Gvatemale, ki so želeli čez Mehiko priti v ZDA. Na pot jih je odšlo več tisoč, trenutno pa jih je v zasilnem zavetišču mehiškega mesta ob meji z ZDA Tijuana le še 400.

Nekateri so se vrnili domov, večina jih je ostala v Mehiki, drugi čakajo pred mejnim prehodom, da pridejo na vrsto za prošnjo za azil, najpodjetnejši pa so preprosto prestopili mejo in se predali mejnim agentom in tako prošnje vložili v ZDA.

Trump vztraja: Samo zid nas lahko reši

Mehika pod novim predsednikom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorjem migrantom iz revnih in nasilja polnih držav Srednje Amerike pomaga s hrano in zdravili, predvsem pa jim daje možnost, da ostanejo v Mehiki, kar številni izkoristijo. Na ta način se število migrantov pred mejo z ZDA zmanjša, a Trump vztraja pri gradnji zidu oziroma ograje na dodatnih odsekih meje z Mehiko.

Tako je 22. decembra lani zaprl financiranje lastne vlade, ker mu demokrati ne odobrijo 5,7 milijarde dolarjev pologa za zid.