Elise Stefanik je bila na položaj potrjena s 134 glasovi proti 46. Foto: EPA
Elise Stefanik je bila na položaj potrjena s 134 glasovi proti 46. Foto: EPA

Cheneyjevo so kolegi odstavili, ker zavrača trditve Donalda Trumpa, da je lanske predsedniške volitve izgubil s prevaro. Stefanik po drugi strani tako kot večina njenih strankarskih kolegov Trumpa podpira.

"Navdušena sem, da bom vodila našo poenoteno ekipo ..., da se borimo proti skrajno levi agendi Bidna in Pelosi!" je po poročanju britanskega BBC-ja dejala ob izvolitvi. Stefanik je bila sicer leta 2014 pri svojih tridesetih najmlajša ženska, ki so jo izvolili v ameriški kongres.

Republikansko kongresnico kolegi odstavili zaradi nasprotovanja Trumpu

Lahka zmaga

Do zdaj je Elise Stefanik veljala za bolj zmerno ali sredinsko republikanko, saj prihaja iz liberalnega New Yorka, vendar pa so nasprotniki izjemno konservativne hčerke nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja njeno odstavitev utemeljevali tudi s tem, da naj ne bi bila dovolj konservativna.

Za položaj Liz Cheney se je potegoval še poslanec Chip Roy iz Teksasa, vendar pa ga je Stefanik zaradi trdne podpore Trumpa in vodje kongresne manjšine Kevina McCarthyja brez težav premagala.

Elise Stefanik je bila sicer v preteklosti do Trumpa tudi kritična, poroča BBC. Foto: EPA
Elise Stefanik je bila sicer v preteklosti do Trumpa tudi kritična, poroča BBC. Foto: EPA

Elise Stefanik: "Trump je pomemben glas v stranki"

Izvolitev Stefanik pomeni poenotenje stranke za Trumpom pred kongresnimi volitvami 2022, na katerih se bo spet odločalo o tem, katera stranka bo imela večino v senatu in predstavniškem domu.

Številni konservativni republikanci v predstavniškem domu sicer ne marajo zmernejših stališč Stefanik glede različnih vprašanj.

Naveza s Trumpom

"Volivci so tisti, ki določajo vodjo republikanske stranke, in predsednik Trump je zanje vodja. Je pomemben glas v stranki in se veselimo sodelovanja z njim," je ob izvolitvi izjavila Elise Stefanik.

Po poročanju BBC-ja se je odzval tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki je novi vodji republikancev čestital za zmago in dodal, da je "gibanje Naredimo Ameriko spet veliko močno".