Javier Milei je vodil ... neobičajno kampanjo. Foto: AP
Javier Milei je vodil ... neobičajno kampanjo. Foto: AP

Že dan po zmagi je potrdil svoje predvolilne napovedi, da bo zaprl argentinsko centralno banko, privatiziral državno energetsko podjetje YPF, razprodal vse javne medije in pred inavguracijo 10. decembra odpotoval v dve državi, ki mu predstavljata največji ideal – ZDA in Izrael.

Bo pa 53-letni Milei razdiral nekatera druga zavezništva očitno. Tako je že zavrnil vabilo za pridružitev Argentine skupini BRICS (gre za pet največjih gospodarstev v vzponu: Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko).

Foto: AP
Foto: AP

Kot je dejal: "Naša geopolitična naveza je z ZDA in Izraelom. Ne mislimo se povezovati s komunisti."

Sorodna novica Argentinci za novega predsednika izvolili skrajno desnega populista Javierja Mileia

Ob tem je tudi napovedal, da namerava pretrgati vse vezi s Kitajsko in Brazilijo, ki s 35 odstotki predstavljata dve največji trgovinski partnerici Argentine. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je sicer Mileiu za zmago čestital in na omrežju X zapisal, da želi novi argentinski vladi veliko uspeha in da je "Brazilija vedno na voljo za sodelovanje s svojimi argentinskimi brati". Milei je med kampanjo Lulo da Silvo večkrat kritiziral in ga označil za "jeznega komunista".

Mileieva obsedenost z ZDA se kaže tudi v njegovi nameri, da uvede ameriški dolar za nacionalno denarno enoto. Prav gospodarstvo je bilo daleč najbolj ključno za zmago samooklicanega anarhokapitalista, ultraliberalnega ekonomista, ki je obljubil, da bo zaustavil desetletja gospodarskega nazadovanja v državi, ki jo pesti trimestna inflacija.

V svojem govoru ob izvolitvi je Milei napovedal začetek obnove Argentine in obljubil, da bo državo znova postavil na noge in končal peronistični model, ki je po njegovem mnenju obubožal državo.

Med drugim namerava ukiniti številna vladna ministrstva (po spletu je že zaokrožil bizarni posnetek Mileia, kako s table meče tako rekoč vsa ministrstva, ki mu niso po volji, vključno s tistim za znanost in inovacije, za delo, za izobraževanje, za socialni razvoj, za kulturo ter za ženske in enakost spolov) in zmanjšati proračunsko porabo za socialo.

Milei namerava argentinski peso zamenjati z ameriškim dolarjem. Foto: AP
Milei namerava argentinski peso zamenjati z ameriškim dolarjem. Foto: AP

Vzporednice s Trumpom in Bolsonarom

A kdo sploh je novi, sila ekscentrični argentinski predsednik, ki ga številni ideološko primerjajo z nekdanjima predsednikoma ZDA in Brazilije, Donaldom Trumpom in Jairom Bolsonarom, samo da se zdi še precej bolj neobvladan in brez filtrov?

Milei se je rodil v prestolnici Buenos Aires. Njegova mama je bila gospodinja hrvaškega rodu, njegov oče voznik avtobusa italijanskega rodu. V šoli je zaradi svojih izpadov in agresivne retorike, ki so postali njegov zaščitni znak, dobil vzdevek El Loco ("Norec"), kar je tudi naslov njegove neavtorizirane biografije, ki jo je napisal argentinski novinar Juan Luis González.

V mladosti je Milei igral nogomet in prepeval v rockovski skupini, pri 18 letih pa se je odločil, da nogomet zamenja za kariero ekonomista.

Leta 2015 se je začel pojavljati v televizijskih oddajah, njegovi jezni izpadi proti vladi pa so postali priljubljeni na družbenih omrežjih.

Njegova stranka Svoboda napreduje (LLA) je bila ustanovljena šele pred volitvami leta 2021, na katerih je bil izvoljen za regionalnega poslanca v provinci Buenos Aires. Z razmršenimi lasmi, jeznimi izbruhi in motorno žago v rokah je doživel bliskovit vzpon po samo dveh letih vstopa v politiko.

V ospredje sta ga po mnenju analitikov potisnila jeza in razočaranje številnih Argentincev, priljubljen pa je predvsem med mladimi. Svojega protikandidata, gospodarskega ministra Sergia Masso, je premagal z več kot 55 odstotki glasov, kar je največji delež glasov, kar jih je prejel kak predsedniški kandidat po ponovni uvedbi demokracije v državi leta 1983.

Foto: AP
Foto: AP

Papež je zanj "umazan levičar", Al Capone pa junak

Je socialno konservativen, nasprotuje pravici do splava in spolni vzgoji v šolah. Podnebne spremembe označuje za socialistično zaroto in med drugim obljublja liberalizacijo zakonov o orožju. Papeža Frančiška je oklical za "umazanega levičarja", ameriškega gangsterja Ala Capona pa za "junaka". Nima pa, presenetljivo, nič proti porokam istospolnih parov.

Mileievi kritiki pogosto izpostavljajo njegovo čudaško vedenje in bizarne izjave, a politični analitiki menijo, da njegova izvolitev ne predstavlja toliko osebne podpore njemu, ampak bolj izraz frustracije proti statusu quo in zahtevo po spremembah.

A kot piše v svojem članku revija Time, nič ni porodilo toliko pomislekov glede mentalnega zdravja novega predsednika kot to, h komu se obrača po nasvet: Conanu, Murrayju, Miltonu, Robertu in Lucasu. To so bili tudi prvi, ki se jim je zahvalil, ko je avgusta zmagal na predizborih. Samo da ne gre za osebe, ampak – pse.

Štirinožne ljubljenčke, ki jih je označil za "najboljše stratege". Milei, ki ni bil nikdar poročen in nima otrok, je najprej leta 2004 posvojil angleškega mastifa, ki ga je poimenoval Conan po Conanu Barbaru. Nemudoma ga je označil za svojo "največjo ljubezen", ki da ga vidi kot "svojega sina".

Kloniral svojega psa

S svojim dekletom, igralko in komičarko Fatimo Flores. Foto: AP
S svojim dekletom, igralko in komičarko Fatimo Flores. Foto: AP

Ko je Conan leta 2017 umrl, je Milei obiskal jasnovidko, da bi stopila v stik s pokojnim ljubljenčkom. V tem telepatskem pogovoru naj bi mu Conan predal božje sporočilo, naj postane argentinski predsednik.

Milei verjame, da sta se s Conanom spoznala v prejšnjem življenju, kot gladiator in lev v rimskem Koloseju, a se nista spopadla, ker jima je bilo usojeno, da v prihodnosti združita sile (od tod izvira tudi njegov predvolilni emblem).

Leta 2018 je Milei plačal 50.000 dolarjev ameriškemu podjetju PerPETuate, da s pomočjo Conanovega DNK-ja psa klonira, rezultat pa je pet psičkov, ki jih je Milei poimenoval po Conanu ter ekonomistih Murrayju Rothbardu, Miltonu Friedmanu in Robertu Lucasu. Klona Conana Milei označuje za svojega sina in ga ne ločuje od izvirnika, medtem ko ima preostale štiri za svoje vnuke. K psom se tudi obrača po politične nasvete.

Milei je sicer od julija letos v zvezi z argentinsko igralko in komičarko Fatimo Lopes, ki je zaslovela s parodijami nekdanje argentinske predsednice Cristine Fernandez de Kirchner.

Javier Milei bo predsedniški položaj prevzel 10. decembra in na tem mestu nasledil dosedanjega peronista Alberta Fernandeza.