Foto: AP
Foto: AP

"Zelo sem ponosen, da lahko podprem Joeja Bidna za predsednika ZDA. To, da sem ga izbral za svojega podpredsednika, je bila ena mojih najboljših odločitev in postala sva dobra prijatelja. Verjamem, da ima Joe vse lastnosti, ki jih trenutno potrebujemo pri predsedniku," je dejal.

Obama je v videosporočilu, objavljenem na njegovem Twitterju, demokrate pozval, naj stopijo skupaj in podprejo Bidna, da bi novembra premagali Donalda Trumpa in znova osvojili Belo hišo.

Sorodna novica "Biden je bil na napačni strani zgodovine v skoraj vseh vprašanjih"

Obama v 11-minutnem videu hvali Bidnov značaj in žilavost ter ga izpostavlja kot pravega kandidata za vodenje države v krizi, kot je aktualna pandemija koronavirusa.

"(Biden predstavlja) tiste vrste vodstvo, ki ga vodijo znanje in izkušnje, poštenost in ponižnost, empatija in milost – take vrste vodstvo ne sodi zgolj v mestne hiše ali kongres, ampak v Belo hišo. In zato sem tako ponosen, da lahko podprem Joeja Bidna za predsednika ZDA," med drugim pove 58-letni Obama.

Obama se je tako šele zdaj uradno vmešal v tekmo za predsednika ZDA – v času predvolilnih tekem demokratov se ni oglasil niti enkrat in tako vzdrževal navzven nevtralno držo.

Sorodna novica Joe Biden - ohranjanje ameriškega statusa quo, tudi prek "trupel"

Vlekel niti v ozadju?

A številni poznavalci menijo, da je bil prav nekdanji predsednik tisti, ki je v zaodrju vlekel niti in z demokratsko stranko skoordiniral usklajeno akcijo pred t. i. supertorkom 3. marca, ko so iz boja nenadoma izstopili Bidnovi tekmeci s sredinskega pola, s tem pa uspešno ustavili, kot se je zdelo, zmagoviti pohod precej bolj levega Bernieja Sandersa.

Tudi nekateri Obamovi svetovalci so pozneje priznali, da je Obama v zaodrju igral vlogo, ko je v ključnih trenutkih pomagal tehtnico nagniti na Bidnovo stran, predvsem pri usklajenih podporah vseh odpadlih kandidatov. "Vem, da je storil nekaj stvari," je za Politico povedal dolgoletni tesni svetovalec nekdanjega predsednika.

"V tistem obdobju se je redno pogovarjal z Bidnom. Ne vem točno, kaj, a lahko ugibamo. Ni zanemarljivo, da je poklical Klobucharjevo in druge takoj, ko so izstopili iz boja." Drugi vir je za Politico povedal, da je Obama govoril tudi s Petom Buttigiegom, ko je izstopil iz boja, in ga prepričal, da podpre Bidna, ne Sandersa.

Obama in Biden. Foto: AP
Obama in Biden. Foto: AP

Politično korekten do Sandersa

Obama je sicer vedno pazil, da je bil izredno spoštljiv do Sandersa, za katerega je svoj čas dejal, da je eden redkih res načelnih politikov, ki se nikdar niso obračali po vetru.

A novembra lani so bile na nekem demokratskem dogodku precej povedne njegove besede glede razklanosti stranke med sredinskim esteblišmentom in progresivci s Sandersom in kongresnico Alexandrio Occasio-Cortez na čelu.

Obama je demokratske kandidate opozoril, naj ne zamešajo "dejanskih volivcev" z "levičarskimi troli na Twitterju". Dejal je, da volivci nočejo "norih zadev", da je Amerika "manj revolucionarna, kot jo zanima napredek", in da politike, ki lobirajo za priseljensko politiko, ki zanika obstoj meje, "čaka hladna prha".

Biden se sicer predstavlja kot kandidat, ki bo nadaljeval Obamovo dediščino. Najprej bo moral seveda premagati Trumpa. Trenutno je zmagovalca iz anket težko napovedati, a Biden ni kandidat, ki bi v slogu Obame ali Sandersa navduševal množice. Demokrati sicer letos dokazujejo, da jim je res najpomembneje, da Trump odide iz Bele hiše.

Foto: AP
Foto: AP

Sanders je podprl Bidna šele, ko je od njega dobil zagotovila, da bo upošteval tudi njegove prioritete. Tako daleč, da bi ukinil zasebno zdravstvo, Biden ne bo šel, vendar ga je tudi Obama med izrazom podpore pozval, naj gre malce bolj levo pri določenih vprašanjih, kot sta dostop do javnega zdravstvenega zavarovanja za vse, ki bi si to želeli, in širitev zelene pobude proti podnebnim spremembam.

Obtožbe spolnega napada

Obama ja Bidna podprl v času, ko se ta otepa obtožb spolnega napada iz leta 1993. Direktorica komunikacij Bidnove predsedniške kampanje Kate Bedingfield je v ponedeljek odločno zanikala obtožbe Tare Reade, da jo je Biden pred 27 leti spolno napadel v kleti senatne pisarniške zgradbe.

Bernie Sanders uradno podprl Joeja Bidna

Nekdanji senator iz Delawara in nekdanji podpredsednik ZDA Biden se je lani spopadel z obtožbami osmih žensk, da je bil preveč domač z njimi. Med njimi je bila Readova, ki je takrat povedala, da jo je masiral po vratu in ji mršil lase. Tudi druge so trdile, da jih je predolgo objemal ali držal za roko, nobena pa ni govorila o spolnem napadu.

Biden naj bi Readovo stisnil ob zid in ji potisnil prste v nožnico
Readova je policiji prijavila, da jo je Biden spomladi leta 1993 v kleti stisnil ob zid, jo začel poljubljati in ji potisnil prste v nožnico. Ne spomni se, ali mu je rekla, naj neha, ampak se spomni, da je bil užaljen, ko se je umaknila, in jo je vprašal, kaj je narobe, saj da je mislil, da ji je všeč.

Močno je proti Sandersu lobirala tudi neuspešna predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Foto: AP
Močno je proti Sandersu lobirala tudi neuspešna predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Foto: AP

Incident naj bi potem prijavila najmanj trem nadrejenim v Bidnovem kabinetu, vendar se nihče izmed njih tega ne spomni. "V skoraj 20 letih dela za Bidna nisem bila nikoli priča čemu podobnemu, nisem slišala česa takega in niti nisem dobila poročila o tem," je izjavila nekdanja izvršna pomočnica pri Bidnu Marianne Baker.

Biden naj bi sodil v kategorijo dobrih fantov
Podobno sta izjavila tudi nekdanji sodelavec Bakerjeve Dennis Toner in nekdanji namestnik vodje kabineta pri Bidnu Ted Kaufman. Nekdanja sodelavka Readove Melissa Lefko trdi, da se tega ne spomni, in dodaja, da so mlade ženske, ki so delale v kongresu, vedele, kdo je slab in se ga je treba izogibati. Biden naj bi sodil v kategorijo dobrih oziroma varnih fantov.

Readova trdi, da je o tem govorila z dvema prijateljicama, mamo in bratom. Mama je umrla, brat ne daje izjav, prijateljici pa potrjujeta, da so govorili o spolnem nadlegovanju, vendar pa ne o spolnem napadu.

Obtožba o spolnem napadu je stara le nekaj tednov in je začela krožiti v konservativnih medijih in skrajno levih medijih. Readova priznava, da ni bilo nobene priče.

"Biden je posvetil svoje javno življenje spreminjanju kulture in zakonov glede nasilja nad ženskami in trdno verjame, da ima vsaka pravico biti slišana, in to spoštljivo. Vendar pa je treba takšne trditve preveriti. Kar je jasno, je to, da obtožbe niso resnične. To, kar pravi Readova, se absolutno ni zgodilo," je zatrdila Bedingfieldova.

Joe Biden bo kot kandidat demokratov izzval Donalda Trumpa v boju za predsednika ZDA. Volitve bodo 3. novembra. Foto: EPA
Joe Biden bo kot kandidat demokratov izzval Donalda Trumpa v boju za predsednika ZDA. Volitve bodo 3. novembra. Foto: EPA

Biden lani priznal, da je bil morda preveč domač
Biden je lani priznal, da je bil morda večkrat preveč domač, in se je opravičil ter zagotovil, da bo bolj spoštoval osebni prostor. Ženske so ključno volilno telo demokratov proti republikancu Donaldu Trumpu, ki se spopada s številnimi podobnimi obtožbami.

Za demokrate je malce težje, ker morajo biti v času gibanja #MeToo bolj papeški od papeža glede neprimernega vedenja do žensk. To je na svoji koži spoznal nekdanji senator iz Minnesote Al Franken, ki je bil pred izvolitvijo v senat komik. Leta 2018 je moral odstopiti s položaja zaradi norčevanja in zbijanja šal z malce spolnega naboja.

Delitve znotraj gibanja #MeToo
Obtožbe na račun Bidna so poskrbele za delitve znotraj gibanja #MeToo, saj na primer Rose McGowan verjame Readovi in napada Bidna ter medije, ki dvomijo o resničnosti izpovedi domnevne žrtve, njena nekdanja prijateljica Alyssa Milano pa je na strani Bidna.

Readova pravi, da do zdaj ni govorila o spolnem napadu, ker ni bila pripravljena, saj je komaj prenašala napade že po tem, ko je prišla na dan z obtožbo o spolnem nadlegovanju. Zagotavlja, da njene obtožbe niso politično motivirane, v predsedniški kampanji pa je prej podpirala senatorko iz Massachusettsa Elizabeth Warren.

Warrenova je edina od nekdanjih demokratskih kandidatov, ki še ni podprla Bidna. V ponedeljek je to storil Bernie Sanders, ki je prejšnji teden končal kampanjo.